Фахівці повідомили про стан води в річках Херсонщини

Заборонено вживати воду зі свердловин і колодязів, які були затопленими, а також купатися у відкритих водоймах, ловити і споживати рибу.

У Херсонській області фахівці щодня відбирають проби води для аналізу та досліджують, як підрив Каховської ГЕС вплинув на стан довкілля у регіоні. Про це повідомляє прес-служба Херсонської ОВА.

Читайте також: ЗСУ зачистили західний берег каналу Сіверський Донець-Донбас, — Сирський

  • У річці Кошової в 1,44 рази перевищено норму завислих речовин, у 2,5 разу – заліза загального, у 1,25 – нітратів. Розчинений кисень становить 6,30 мг/дм3, що відповідає нормі. Нафтопродуктів у водоймі не виявлено.
  • В Інгульці поблизу Даріївки (нижня течія) зафіксовано перевищення гранично допустимої концентрації завислих речовин – у 1,6 раза, хлоридів – у 1,1 раза, сульфатів – у 2,4 раза, заліза загального – у 2,4 раза. Нафтопродуктів не виявлено. Розчиненого кисню менше за норму – 3,30 мг/дм3.
  • У верхній течії Інгульця поблизу Великої Олександрівки у 1,84 разу перевищено кількість завислих речовин, у 2,9 раза – хлоридів, у 9 разів – сульфатів, у 1,6 раза – заліза загального. Нафтопродуктів не виявлено, показники кисню гаразд.

«Нагадуємо, що заборонено вживати воду зі свердловин та колодязів, які були затоплені. Слід кип’ятити воду або використовувати бутильовану. Заборонено купатися у відкритих водоймах, а також ловити та споживати рибу», — йдеться у повідомленні ОВА.

Раніше Зеленський відвідав бійців на передовій та вручив нагороди. Згодом президент додав відео, де він спілкується з військовими на одній з заправок на Донеччині.