У Росії влаштували “суд” над 22 українськими захисниками: в ОП відреагували

В Офісі президента відреагували на судилище Росії над захисниками Азовсталі та заявили, що це воєнний злочин.

Вчора, 14 червня понад 20 українських солдатів, які потрапили в полон під час бойових дій в Україні, постали перед судом на півдні Росії. Про цю подію повідомило видання Associated Press.

Повідомляється, що захоплені в полон солдати були членами батальйону «Азов», елітного підрозділу Збройних сил України, який воював з російськими військами в порту Маріуполя на Азовському морі. 

Читайте також: РФ наростила ракетні війська на кордоні з Україною: які області у зоні ризику

У видання зазначають, що у разі визнання їх винними їм загрожує покарання від 15 років до довічного ув’язнення.

Зазначається, що з 24 осіб, яким були висунуті звинувачення, двоє були обміняні на російських військовополонених в рамках обміну полоненими. 

З решти 22 обвинувачених, які постали перед судом, вісім — жінки, які, за даними видання нібито працювали кухарями в батальйоні «Азов».

В Офісі президента відреагували на суд над українськими полоненими й назвали це воєнним злочином Росії. Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк опублікував фото з судилища у Ростові над захисниками Азовсталі та заявив, що воно не викликає нічого окрім огиди. 

Читайте також: Україна залучила лише 3 із 12 бригад у контрнаступі — Reuters

“Лощені прокурори та виряджені присяжні з блискучими посмішками «судять» хлопців та дівчат, що нагадують скелети після концтабору і тортур”, — написав Подоляк. 

Він додав, що подібні знущання з комбатантів є офіційним воєнним злочином, який має отримати належну оцінку МКС. 

“І так, скажіть, чи хтось бачить в залі представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста?”, — риторично запитав Подоляк у своєму дописі.

Нагадаємо, затримано ворожого агента, який наводив удари на позиції ЗСУ під Бахмутом. Затриманий — житель Костянтинівки Донецької області. Наприкінці травня минулого року його дистанційно завербував кадровий співробітник ФСБ.