У суді проти ексзаступника міністра оборони Шаповалова коїться неприхований саботаж – адвокат

Дивне поводження суду щодо колишнього заступника міністра оборони Вячеслава Шаповалова може вказувати на відверте свідоме гальмування справи. Про це в інтерв’ю «Апострофу» заявив захисник ексзаступника міністра, старший партнер адвокатського об’єднання Lawyers Alliance Сергій Мітюрін.

«Я змушений був заявити суду про очевидний і неприхований саботаж», — каже адвокат.

Таку його реакцію викликали численні відмови суду розглядати аргументи сторони захисту, на відміну від сторони обвинувачення, яка надає дані, що не відповідають дійсності і жодним чином не обґрунтовує наявність умислу з боку ексзаступника міністра чинити злочин.

«Думаю, що й у суддів є сумніви щодо якості справи, але з якоїсь причини вони ігнорують те, що каже сторона захисту», — поділився адвокат.

Справа проти Вячеслава Шаповалова від ДБР, нагадав Сергій Мітюрін, стосується закупівель бронежилетів, шоломів, одягу та взуття для ЗСУ. ДБР звинувачує Шаповалова у тому, що в перші дні повномасштабної війни Міноборони, де його підзахисний відповідав за закупівлі, уклало низку контрактів з виробниками з країн НАТО, за якими частина товарів надійшла неякісною.

Адвокат вказує на багато розбіжностей з боку сторони обвинувачення. Зокрема, на невідповідність вказаних сум контрактів.

Підозру Шаповалову було вручено 1 лютого 2023, але, каже Мітюрін: «З 11 контрактів, що згадуються у підозрі, 4 були закриті ще до закінчення минулого року. Станом на грудень 2022 року за цими 4-ма контрактами заборгованості не було, претензійна робота була завершена, а штрафи були сплачені».

Тобто із суми близько 1,2 млрд гривень, на яку, за версією слідства, було поставлено неякісних товарів, близько 400 млн, що становлять ці 4 контракти, до підозри не мали б потрапити.

Він також акцентує на тому, що команда Шаповалова, яка забезпечила армію засобами захисту у найкритичніший період, насправді не «перешкоджала діям ЗСУ», як слідує зі статті, на якій базується підозра ДБР. Навпаки – Шаповалов був ключовою фігурою для забезпечення ЗСУ.

«Якщо Шаповалова, заступника міністра оборони, який відповідає за тилове забезпечення під час війни, ключову фігуру МО і цілої армії, «закривають» за нікчемними підозрами, роблячи армію вразливою, то хто тоді перешкоджав ЗСУ – він чи той, хто відправив його у СІЗО?», — задається риторичним питанням адвокат.

Нагадаємо, нещодавно Вячеслав Шаповалов в інтерв’ю, яке дав, перебуваючи у СІЗО, назвав справу проти себе абсурдною.