Знищення ГЕС: названо втрачений об’єм води

Щосекунди з Каховського водосховища витікає близько 40 тисяч кубометрів води, зазначили у Міндовкіллі.

Внаслідок підриву російськими агресорами Каховської ГЕС Україна втратила 6,5 кубічних кілометрів води. Про це повідомляє Міністерство захисту навколишнього середовища та природних ресурсів.

Читайте також: Росія та Білорусь знову захотіли переговорів — Лукашенко

«Це найбільша екологічна катастрофа з часів Чорнобиля. Щомиті з Каховського водосховища випливає близько 40 тисяч кубометрів води. Україна вже втратила 6,5 кубокілометрів. Ведемо переговори з ОБСЄ та ЮНЕП щодо роботи їхніх експертів. Потрібне чітке розуміння, як цей акт «відчаю» росіян змінить довкілля, і як ми можемо відновити природу там, де це можливо, — сказав міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

Повідомляється, що представників Державного агентства водних ресурсів України та Державної екологічної інспекції в режимі 24/7 залучено до моніторингу стану довкілля на постраждалих територіях. Екоінспектори під обстрілами продовжують роботу над фіксацією та розрахунком збитків навколишньому середовищу.

«Поки що є перевищення концентрації нафтопродуктів у воді у кілька разів, але продовжується тенденція до зниження», — додали в Міністерстві навколишнього середовища.

Раніше Албанія в ООН відповіла Росії щодо Каховської ГЕС. Представник РФ Василь Небензя намагався переконати присутніх, що це Україна нібито підірвала ГЕС, проте посол Албанії його поставив на місце.