У Москві пояснили, чому продовжили зернову угоду

Продовження зернової угоди ніяк не пов’язане із внутрішньополітичною ситуацією в Туреччині, стверджують у Росії.

РФ погодилася на продовження зернової угоди на два місяці, бо отримала «певний результат» на переговорах. Про це повідомив спікер Кремля Дмитро Пєсков на брифінгу.

Читайте також: Рада Європи створила реєстр збитків, завданих Україні агресією Росії

«Ми можемо підтвердити, що ухвалено рішення російською стороною також продовжити цю так звану чорноморську угоду терміном на два місяці», — заявив він, зазначивши, що «є відносний результат на переговорах за участю представників Туреччини, України та ООН».

За його словами, щодо гарантій для Россільгоспбанку «відпрацьовуються різні варіанти, які будуть еквівалентні розблокуванню SWIFT». Також, за його словами, «є певні надії на основі переговорів, що досі відбуваються».

«У зв’язку з цим було ухвалено таке рішення про продовження угоди на два місяці», — пояснив він.

Пєсков заявив, що «дуже важливо розуміти, що, як і раніше, доля угоди перебуває в руках тих, з ким ООН повинна погодити російську частину угоди».

«Пройдено певну частину шляху, є результати, але не до кінця. Будемо намагатися вирішувати цю проблему до кінця протягом цих 60 днів», — додав представник Кремля і уточнив, що щодо поставок аміаку та добрив «розмови продовжуються».

При цьому глава МЗС РФ Сергій Лавров пояснив, що РФ підтримала продовження зернової угоди за чіткого розуміння, що вони будуть вирішальними.

«Дивлячись на весь комплекс обставин, враховуючи звернення наших партнерів, ми підтримали ініціативу президента Ердогана, про яку він учора оголосив, продовжити цю угоду ще на два місяці, але при чіткому розумінні, що ці два місяці будуть вирішальними», — сказав Лавров. -конференції за підсумками переговорів із главою МЗС Уганди Джедже Одонго.

Раніше у ЗСУ заявили, що Під Бахмутом є подальше просування. За добу районі Бахмуту сталося 25 бойових зіткнень. Росіяни втратили вбитими і пораненими 260 чоловік.