НБУ допустив до ринку платіжних послуг фігурантів скандалу з IBOX – ЗМІ

Серед них оператори мереж терміналів самообслуговування компанії ТОВ «Фінкомпанія «Контрактовий Дім» та ТОВ «Свіфт Гарант»

Національний банк України допустив до ринку небанківських послуг низку компаній, які фігурували у скандалі Айбокс банком, який був звинувачений у міскодингу.

Про це йдеться в авторському матеріалі, розміщеному на сайті агентства «РБК-Україна».

Зазначається, що раніше Айбокс банк на підставі договорів з 10 компаніями, частина з яких була фіктивними, «змінював призначення платежів (міскодинг) та класифікував подібні операції як ставки за спортивний покер».

Уточнюється, що у більшості з цих компаній працювало по одному співробітнику, відсутні активи та виручка, а також не відкриті рахунки в інших банках. Називаються такі компанії, як ТОВ «Цигір», «Рекна», «Квендвіт», «Центинг».

Таким чином, за допомогою таких платежів фактично відбувалося поповнення балансу організатора, минаючи офіційний банківський рахунок букмекера, аподатки не сплачувалися.

Кошти, які надходили на рахунки фіктивних підприємств, проходили через мережі терміналів самообслуговування, серед яких EasyPay (ТОВ «Фінкомпанія «Контрактовий Дім»), Ibox (ТОВ «Пейбокс») , Сity24 (ТОВ «Свіфт Гарант»), йдеться в матеріалі.

Автор зазначає з посиланням на акт перевірки Айбокс банку, що за 11 місяців 2022 року понад 4 млрд гривень було «прокручено» через фіктивні фірми, а держбюджет недорахувався щонайменше 760 млн гривень податків.

В кінці квітня НБУ вніс до Реєстру платіжної інфраструктури ФК «Контрактовий Дім» та ТОВ «Свіфт Гарант». Таким чином, йдеться у статті, «компанії, які явно були причетні до незаконних операцій і сприяли тому, що державний бюджет недоотримав кілька сотень мільйонів гривень податків, залишилися на ринку платіжних послуг та не були притягнуті до відповідальності».

Автор дійшов висновку, що в кінцевому підсумку ринок прийому платежів перерозподілився на користь двох гравців, які були найбільшими партнерами Айбокс банку. «Простіше кажучи, «Контрактовий Дім» та «Свіфт Гарант» під виглядом формальних вимог законодавства отримали «індульгенцію» від НБУ», — підкреслюється в матеріалі. Зазначається, що вказані компанії не отримали штрафи за порушення вимог фінмоніторингу, що викликає «ще більше запитань».

Нагадаємо: 7 березня правління Нацбанку України ухвалило рішення про відкликання банківської ліцензії Айбокс Банку, 37-го за розміром активів із 66 українських банків, та його ліквідацію у зв’язку з низкою порушень, серед яких сприяння в проведенні турніру зі спортивного покеру й недостатній фінмоніторинг клієнтів навіть після попередження регулятора.

Бекграунд. Видання Forbes Україна раніше повідомляло, що НБУ затримує ліцензію Wayforpay і сервісам, що займають 20% ринку інтернет-еквайрингу. Зазначалося, що разом із компанією ліцензію не отримали й її прямі конкуренти по інтернет-еквайрингу: PayTech, FinPay, Фінансова компанія №1, Actinia, «Абекор», PayRun, Kosht, Paycell.