Готували теракти проти ЗСУ та СБУ: на Запоріжжі затримали агентів РФ

На Запоріжжі затримали двох російських агентів, які готували теракт проти СБУ та ЗСУ, а також “наводили” ворожі сили для ударів по області.

На Запоріжжі контррозвідники СБУ нейтралізували агентів ФСБ, які збирали інформацію про переміщення українських сил, а також займалися підготовкою терактів проти співробітників СБУ. Про це повідомляють в СБУ.

Читайте також: Нацгвардієць з “Ігли” збив крилату ракету, яка летіла на Київ

Повідомляється, що одним з агентів РФ був колишній військовий, а інший – особистим водієм місцевого високопосадовця-чиновника. Керівником агентурної групи виявився  мешканець Запоріжжя, який після початку повномасштабного вторгнення звернувся до свого брата із Санкт-Петербурга, з проханням “організувати” йому “контакт” з російською спецслужбою.

Колишній військовий залучив знайомого, який працював водієм в очільника однієї з районних адміністрацій Запоріжжя. За вказівкою ФСБ водій “в темну” використовував посадовця, здійснюючи приховані аудіозаписи його телефонних розмов в автомобілі.

Чоловіки готували теракти проти командного складу Сил оборони та співробітників СБУ, які дислокуються на території регіону і залучені до виконання бойових завдань на південному фронті.

Агенти збирали інформацію про місця тимчасового базування та маршрути переміщення українських захисників. Також вони підшукували своїх “однодумців” для вербування та включення до своєї злочинної групи. Крім того, зрадники “наводили” ворожі повітряні удари на мости та залізничні переїзди на території регіону.

Читайте також: Зеленський очікує «атомні» санкції проти Росії

Повідомляється, що отримані відомості агенти передавали ворогові у вигляді електронних геолокацій, медіафайлів і текстових повідомлень через закритий чат у месенджері Телеграм. За координатами ворожих агентів окупанти хотіли здійснити прицільні удари крилатими або балістичними ракетами.

Для підготовки терактів російські агенти отримали від своїх “кураторів” з ФСБ 4 тис. дол. “авансу”.

Під час обшуків за місцями проживання затриманих співробітники СБУ вилучили:

  • автомат Калашникова АК-47;
  • майже 1 тис. боєприпасів різного калібру;
  • бойові та димові гранати з комплектуючими.

Читайте також: Зеленський зустрівся з президентом Єврокомісії у Києві

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили обом затриманим про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб). Їм обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Нагадаємо, мер Енергодара розповів про російську «евакуацію». У місті не працюють магазини та аптеки, в банкоматах немає готівки. Водночас окупанти активно вивозять документацію.