У G7 зробили спільну заяву щодо війни в Україні

МЗС країн G7 зробили спільну заяву щодо війни в Україні й закликали посилити санкції проти Росії.

Міністри закордонних справ країн G7: Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Сполученого Королівства (Великобританія) та Сполучених Штатів Америки (США), а також Високий представник Європейського Союзу виступили зі спільною заявою щодо надання Україні подальшої підтримки й попередили про “високу ціну” тих, хто допомагатиме Росії у війні. Про це повідомляється у комюніке міністрів закордонних справ за 18 квітня. 

Читайте також: Росія перекидає ресурси на Бахмут — британська розвідка

“Ми підтверджуємо наш заклик до третіх сторін припинити допомогу Росії у веденні війни або заплатити за це високу ціну. Ми посилимо нашу координацію для запобігання і реагування на постачання зброї третіми сторонами в Росію і продовжимо вживати заходів проти тих, хто матеріально підтримує вживати заходів проти тих, хто матеріально підтримує війну Росії проти України”, — йдеться у повідомленні. 

Міністри також засудили будь-яке застосування можливе розміщення Росією ядерної зброї у Білорусі. 

“Застосування Росією хімічної, біологічної або ядерної зброї матиме серйозні наслідки”, — йдеться у заяві. 

Читайте також: Генштаб оновив дані про втрати РФ на 18 квітня

Міністри заявили, що залишаються відданими посиленню санкцій проти Росії, координації та повному їхнього виконання, в тому числі через Механізм координації виконання, а також протидії спробам Росії та третіх сторін ухилитися та підірвати наші санкційні заходи. 

Нагадаємо, США направлять до Гааги прокурора для розслідування злочинів РФ в Україні. Міжнародна слідча група, до якої увійшли сім країн, розслідуватиме міжнародні злочини, вчинені РФ в Україні.