Після справ проти Шаповалова, Коболєва та Пивоварського працювати в системі держуправління ризиковано – Ігор Попов

Коментуючи кримінальні справи проти колишнього заступника міністра оборони Вячеслава Шаповалова, а також колишнього голови НАК «Нафтогаз України» і колишнього міністра інфраструктури Андрія Пивоварського, відомий політик, експерт Українського Інституту Майбутнього Ігор Попов, заявив виданню «Факти», що, такі процеси надсилають чіткий сигнал реформаторам: працювати в системі державного управління надто ризиковано.

«Ти спробуєш щось змінити в країні, сумлінно виконуючи свою роботу, а за кілька років після звільнення до тебе прийдуть із дивною підозрою. Компетентних менеджерів та людей справи, які бажають працювати у державній вертикалі, в Україні і так небагато» , — заявив Попов у своєму блозі на «Українській правді».

Як відомо, Шаповалов відповідав за тилове забезпечення Збройних Сил. Після «яєчного скандалу» він, аби не кидати тінь на міністерство та ЗСУ, пішов у відставку за власним рішенням. Після цього ДБР вручило йому підозру, але не у корупції, не у завищених цінах на продукти харчування, а у перешкоджанні законній діяльності ЗСУ в особливий період (ст. 114−1 Кримінального кодексу).

Підозра ґрунтується на тому, що нібито за його вказівкою Департамент держзакупівель МО підписав контракти на постачання амуніції без пунктів контролю якості та за умови 100-відсоткової оплати. Крім того, слідство стверджує, що Шаповалов мав корисний умисел, хоча доказів цьому не надало.

Кандидат юридичних наук Геннадій Дубов сказав «Фактам», що він був здивований, що на тлі повномасштабного вторгнення, як вважає слідство, у Шаповалова виник злочинний намір перешкоджати ЗСУ — шляхом закупівлі військового обладнання та амуніції.

Дубов погоджується з Поповим у тому, що справа Шаповалова — це меседж на майбутнє: «Якщо ти чиновник, а довкола все горить і вибухає — причому буквально, тоді краще нічого не робити, але тебе звинуватить у бездіяльності… Або треба щось робити, проте в умовах, коли витрачаються мільярди, а обсяги закупівель — шалені, тоді навіть якщо припустити, що абсолютно все закуплене буде якісним, тебе все одно звинуватить і ти сядеш. А як тоді мотивувати людей виконувати владні повноваження?»

У своєму інтерв’ю Шаповалов назвав справу проти себе нікчемною.

«Не думаю, що все це вірний шлях для держави, яка відстоює свою незалежність та є країною – кандидатом у члени Євросоюзу. І, звісно, ми дуже потребуємо реформи судової системи, яка має не лише слідувати букві закону, а й виносити справедливі рішення, бо закон без справедливості – це інструмент репресій», — сказав Шаповалов.