Річниця звільнення Сумщини проходить на тлі звинувачень у корупції та дезертирстві

Оточенням екс-голови Сумської ОВА Дмитра Живицького займаються правоохоронні органи, а самого чиновника звинувачують у залишенні регіону 24 лютого 2022 року.

Так, раніше міський голова Тростянця Юрій Бова заявив, що минулого року Дмитро Живицький утік від російської навали на Тернопільщину і залишався там до самого визволення. Також мер зазначив, що проросійські сили намагалися зняти його з посади очільника міста перед самим вторгненням.

У свою чергу Живицький підтвердив, що покинув ОДА 24 лютого але не вказав куди саме виїхав. Тоді екс-голова Сумської облради, нині офіцер 128-ї окремої гірничо-штурмової бригади ЗСУ Семен Салатенко зазначив: «Пан Живицький, може, досить відсиджуватися в місті Чортків (місто в Тернопільській області — ред.), на вулиці Заводській, 2, може, хоча б почнете відпрацьовувати свій орден? Наша Сумщина героїчно бореться з ворогом, а ви де?».

Втім, Дмитро Живицький залишався на посаді до 23 січня 2023р. Та в останні місяці ціла низка членів його команди отримали підозри від правоохоронних органів. Вони проходять по кримінальним провадженням щодо розкрадання благодійної допомоги (екс-керівник патронатної служби голови ОВА Гученко), заволодіння коштів призначених на відбудову інфраструктури (екс-заступник голови ОВА Клименчуков), викраденні палива (екс-голова Шостинської РВА Губенко).  

Та особливого резонансу в регіоні набрала історія за участю екс-радника голови ОВА Живицького, кандидата в нардепи від забороненої «ОПЗЖ» Олександра Безніса. Нагадаємо, за часів президента Януковича він очолював Донецьку обласну ГО «Блок активної молоді». Журналісти оприлюднили запис як Безніс влаштував змову на тендерах по ремонту доріг на 10,5 мільярдів. ЗМІ також повідомляли, що 20 грудня Дмитро Живицький надавав дозвіл Олександру Безнісу на виїзд за кордон, як волонтеру. Заяву про відставку радник написав за 6 днів перед звільненням самого Живицького – 17 січня 2023р.