Київ та Варшава залагодили проблему українського зерна — Зеленський

Сторони вирішили проблему експорту українського зерна до Євросоюзу, на що скаржилися польські фермери.

 

Президент України Володимир Зеленський заявив, що під час зустрічі з прем’єр-міністром Матеушем Моравецьким у Варшаві знайшли вихід проблеми експорту українського зерна до Польщі, повідомляє Інтерфакс-Україна.

 

«Ми обговорювали питання наших фермерів – польських та українських. Ми знайшли вихід, я вважаю, що найближчими днями тижня ми остаточно вирішимо всі питання, тому що не може бути якихось складнощів між такими близькими партнерами та реальними друзями як Польща та Україна «, — сказав глава держави.

 

 

 

Україна експортує значну частину свого зерна через сухопутний кордон із Польщею у зв’язку з повномасштабним вторгненням РФ та утрудненим морським експортом.

 

Зерно має йти через Польщу транзитом до інших держав, проте воно осідає у країні. З початку березня польські фермери блокують траси на кордоні з Україною на знак протесту проти неконтрольованого імпорту продовольства.

 

Раніше уряди Польщі та Румунії оголосили про намір попросити Європейську комісію розробити механізми, які допоможуть уникнути демпінгу цін на шкоду місцевим фермерам.