РФ завдала збитків культурній спадщині України на 2,6 млрд доларів – ЮНЕСКО

Організація зазначає, що найбільш постраждалим через війну регіоном в Україні стала Харківська область.

 

 

 

Російська військова агресія проти України завдала збитків об’єктам культурної спадщини країни на 2,6 мільярда доларів. Про це йдеться у звіті ЮНЕСКО, повідомляє CNN у понеділок, 3 квітня.

 

«Станом на 24 лютого 2023 року загальна вартість збитків від ідентифікованих активів оцінюється у 2,6 млрд доларів», – йдеться у повідомленні.

 

З цієї суми:

 

  • 1,7 мільярда доларів припало на «історичні міста, будівлі та місця, наповнені визнаними культурними/соціальними цінностями»,
  • 650 мільйонів доларів на туристичні об’єкти,
  • 143 мільйони доларів на «рухомі культурні цінності та колекції, сховища культури»,
  • 150 мільйонів доларів на «будівлі/майстерні/ательє, присвячені культурним та креативним індустріям».

 

Найбільш постраждалим регіоном в Україні стала Харківська область, яка зазнала 30% загальної шкоди своїм культурним цінностям.

 

Збитки оцінюються приблизно у 15,2 мільярда доларів, що включає втрати доходів від туризму, мистецтва, спорту, розваг, відпочинку, культурної освіти, творчих та культурних індустрій.

 

«Війна істотно вплинула на різноманітність і багатство культури та культурної спадщини в Україні, завдаючи шкоди культурній інфраструктурі й активам, зменшуючи кошти для існування для творців, носіїв і практиків культури, обмежуючи доступ до культури і перешкоджаючи здійсненню культурних прав», – розповіли в ЮНЕСКО.

 

Нагадаємо, 24 листопада 2022 року повідомлялося, що Росія надалі не головуватиме у Комітеті всесвітньої спадщини ООН з питань освіти, науки та культури, але залишається його членом.