В ООН заявили про «страти» російських та українських військовополонених

У доповіді Місії ООН йдеться про довільні страти до 25 російських та 15 українських військовополонених.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні представила доповідь, в якій заявила про стурбованість «довільними стратами» до 25 російських та 15 українських військовополонених. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Читайте також: В ОП пояснили, що заважає розмові Зеленського та голови Китаю

«Ми глибоко стурбовані зафіксованими нами довільними стратами до 25 російських військовополонених та осіб, які припинили участь у військових діях, які були скоєні ЗСУ. Часто це відбувалося відразу після захоплення в полон на полі бою. Хоча нам відомо, що органи влади України розпочали розслідування п’яти випадків , що охоплює 22 жертви, ми не маємо даних про будь-які судові провадження”, — зазначила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) Матільда Богнер.

Повідомляється, що майже половина із 229 російських військовополонених, з якими говорили члени Місії, розповідали «про жорстоке поводження з ними».

«Щодо поводження з українськими військовополоненими — ми також глибоко стурбовані довільними стратами 15 українських військовополонених після їх захоплення ЗС РФ у полон. Військові ПВК Вагнер здійснили 11 з таких страт», — розповіла Богнер.

У доповіді йдеться, що із 203 опитаних українських військовополонених 67% потрапили до рук росіян після того, як командири домовилися про здачу в полон.

Раніше Зеленський заявив, що РФ зруйнувала понад 50 сіл на Херсонщині. Російські окупанти майже повністю зруйнували окремі села на правому березі області, наголосив глава держави.