Україна продовжила “транспортний безвіз” з ЄС ще на рік

Україна ще на рік продовжила “транспортний безвіз” з Європейським Союзом.

Сьогодні 16 березня Україна та Європейський союз продовжили Угоду про лібералізацію вантажних автоперевезень між Україною та ЄС до 30 червня 2024 року. Про це повідомив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

Читайте також: В ОП прокоментували пожежу в будівлі ФСБ в Ростові

Він зазначив, що підписана минулого року Угода звільнила українських перевізників необхідності отримувати дозволи на двосторонні та транзитні перевезення в держави ЄС, ставши одним із важливих рішень для українських експортерів.

“Окрім цього, українських та європейських власників посвідчень водіїв, які було видано однією зі сторін, звільнили від вимоги мати міжнародне посвідчення водія. Це дозволило перевізникам уникнути багатьох бюрократичних процедур та спростити логістику на кордоні”, — додав він.

Кубраков розповів, що за перший рік угода показала свою практичну ефективність. Так, за період дії угоди обсяги двосторонніх та транзитних автомобільних вантажоперевезень зросли на понад 50%. 

Читайте також: Дуда заявив про передачу Україні літаків МіГ-29

Він додав, що з початку повномасштабного вторгнення було відкрито 2 нові пункти пропуску на кордоні Румунією, а також пункт контролю на тимчасовій інфраструктурі для пропуску порожніх вантажних транспортних засобів на кордоні з Польщею. 

“Такі проєкти допомагають не тільки підтримати українську економіку та знаходити логістичні рішення для експортерів. Ефективна реалізація “транспортного безвізу” наближають нас до нашої головної зовнішньополітичної мети — набуття членства в ЄС”, — додав він. 

Нагадаємо, Україна запропонувала партнерам з НАТО створити авіаційну коаліцію. Україна закликала міжнародних партнерів до створення авіаційної коаліції на прикладі танкової коаліції.