УПЦ МП «стимулювати» піти з Лаври — Ткаченко

Свято-Успенський монастир УПЦ МП має звільнити територію Києво-Печерської лаври до 29 березня.

Мінкульт України має намір повернути майно Києво-Печерської лаври у користування державі, однак застосовувати насильство до ченців, які відмовлятимуться залишати територію лаври — не будуть. Водночас правоохоронці «стимулюватимуть» їх покинуть територію. Про це у вівторок, 14 березня, в ефірі телемарафону заявив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

 

Він також зазначив, що покинути лавру насамперед зобов’язані керівники УПЦ МП.

 

«Якщо хтось і має виїжджати у перших рядах, на мій погляд, то це керівники, які вели незаконні забудови на території об’єкту ЮНЕСКО протягом багатьох років — митрополити Павло, Антоній, Синодальне управління, Адміністрація УПЦ МП… А потім можна говорити про всіх інших», — сказав Ткаченко.

 

Коментуючи заяву митрополита Павла, який має намір «до останнього відстоювати свої права» та не звільняти територію Лаври, а ще анонсував «апокаліпсис, який розпочнеться з України», Ткаченко зазначив, що «цей персонаж» протягом багатьох років був героєм багатьох репортажів і говорив за цей час різні речі.

 

«Прислухатися до його слів потрібно відносно — це перше. А друге — я упевнений, що ситуація кардинально зміниться, коли ці громадяни покинуть територію лаври. Думаю, спільна робота фахівців та правоохоронців стимулюватиме таке їхнє рішення», — сказав глава Мінкульту.

 

Він також додав, що представники УПЦ МП «завжди мають вибір».