Рада може дозволити чоловікам виїжджати за кордон, але за умови

У Верховній Раді запропонували законопроекти щодо дозволу на виїзд чоловікам за кордон під час дії воєнного стану.

Верховна Рада України запропонувала дозволити чоловікам виїжджати за кордон в умовах воєнного стану. Серед категорій, яким можуть дозволити виїзд за кордон, — студенти, спортсмени та інші громадяни, які не підлягають мобілізації. Про це йдеться у законопроектах №9074  та №9075

Читайте також: Кремль висловився про долю Північних потоків

Так, у пояснювальній записці до законопроекту №9074 пропонується надати українським спортсменам можливість виїжджати за кордон в умовах воєнного стану для участі у міжнародних змаганнях та інших спортивних заходах.

Законопроект №9075 спрямований на те, щоб українські студенти іноземних вишів (чоловічої статі) та інші категорії громадян, які не підлягають мобілізації під час особливого періоду, могли вільно виїжджати за кордон за умови погодження з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки. Зазначається, що таким категоріям потрібно буде повернутися в Україну не пізніше закінчення строку, на який вони не підлягають призову за мобілізацією відповідно до чинного законодавства (або протягом 30 днів після від’їзду за кордон).

Читайте також: У Раді пропонують перейменувати Міжнародний жіночий день й залишити вихідним

Якщо ж ці категорії виїхали з України під час дії воєнного стану, та без поважних причин порушили термін повернення в Україну, мають нести за це відповідальність. Іншим варіантом буде покарання за умов добровільного перерахунку на спеціальний рахунок для збору коштів на підтримку ЗСУ суми, яка дорівнює розміру прожиткового мінімуму за кожен додатковий повний тиждень перебування за межами України. 

Нагадаємо, у Залужного та Зеленського виникли розбіжності через Бахмут. У Президента України та Головнокомандувача Збройних сил України виникли розбіжності щодо того, як мають діяти українські війська в Бахмуті.