Збирав дані для ФСБ: на Сумщині викрили настоятеля храму УПЦ МП

Настоятель збирав розвіддані по регіону й передавав агресору, аби той проводив ракетні удари.

Співробітники СБУ на Сумщині затримали настоятеля храму УПЦ МП, який збирав дані для ФСБ РФ про оборону місцевості. Російським поплічником виявився настоятель храму в Шосткинському районі Сумської області, який негласно співпрацював з ФСБ. Про це повідомляють в СБУ.

Читайте також: Сирський відвідав Бахмут та обговорив із ЗСУ підвищення обороноздатності міста

Чоловік збирав дані про дислокацію Сил оборони на території регіону, а також намагався виявити місця базування командних пунктів і складів з артилерійським озброєнням ЗСУ. Настоятель їздив по прикордонній місцевості й здійснював фото- і відеофіксацію українських об’єктів.

Повідомляється, що отримані дані ворог мав використати для проведення прицільних ракетних та масованих артилерійських ударів по регіону, а також здійснення диверсійних вилазок.

Настоятель храму також займався збором персональних даних керівників місцевих органів влади та правоохоронців. 

Співробітники СБУ затримали зловмисника на спробі передачі агресору закритих відомостей про посадовців місцевих військових адміністрацій.

Відомо, що для комунікації з агресором використовував анонімні месенджери, а отримані дані передавав у вигляді текстових повідомлень та медіафайлів з прив’язкою до місцевості.

Читайте також: Без літака А-50 ймовірність запуску Кинджалів знизилася – Гаюн

При обшуку за адресою проживання чоловіка та в храмі було виявлено:

  • мобільні телефони із доказами листування з ФСБ; 
  • проросійську літературу.

Читайте також: Україна отримає два-три типи літаків — Резніков

Слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). За рішенням суду йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

СБУ задержала настоятеля храма УПЦ МП на Сумщине, который собирал для ФСБ / t.me/SBUkr

СБУ задержала настоятеля храма УПЦ МП на Сумщине, который собирал для ФСБ / t.me/SBUkr

Нагадаємо, брав кредити на безвісти зниклих військових: у Кривому Розі затримали чоловіка. Житель Кривого Рогу взяв кредити у розмірі 2 млн грн на безвісти зниклих військових.