Путін відповість за злочини — Зеленський

Глава України вважає, що нині немає сенсу у переговорах із Путіним, якому доведеться відповісти за вбивства українців.

 

Можливості переговорів із главою правлячого режиму Росії Володимиром Путіним нині немає. Водночас у майбутньому главі Кремля доведеться відповісти за свої злочини. На цьому наголосив президент України Володимир Зеленський на прес-конференції Лютий. Рік незламності у п’ятницю, 24 лютого.

 

«(Президент Туреччини Реджеп — ред.) Ердоган знає мою позицію (про можливість організації переговорів з Путіним у Туреччині, — ред.). Я не сприймаю це», — зазначив глава держави.

 

За його словами, він звертався до Ердогана до початку повномасштабної війни щодо того, щоб президента Росії «посадили за стіл переговорів».

 

«Посадіть за стіл переговорів, не можна допустити ризиків повномасштабної війни. Він (Ердоган – ред.) не зміг тоді це зробити. І не тільки він, він потужний. Він не зміг. А зараз вважає, що він може. Зараз ми не можемо, це вже не та людина (Путін — ред.), там уже нема з ким говорити», — вважає Зеленський.

 

Водночас президенту РФ Володимиру Путіну доведеться відповісти в суді перед законом за злочини проти України, підкреслив український лідер.

 

«Звичайно, головне — довести до кінця справу справедливості. Так не можна, вбиваючи таку кількість людей, насамперед, цивільного населення. І не можна без відповіді закінчити, як висувається в деяких політичних пропозиціях — давайте знайдемо вихід із ситуації. Що означає вихід? Що трапилося, коли вбито стільки людей, це ж лідер РФ, лідер великої країни, і вони мають бути відповідальними», — зазначив він.

 

Президент України додав, що глава Кремля «це не дитина, якій можна щось пробачити».

 

«Потім настає інший вік, коли потрібно за злочин відповідати. Відповідати перед законом, перед судом», — заявив Зеленський.

 

Президент наголосив, що така кількість убитих українців – це трагедія, і за це Путіну доведеться відповідати.

 

Як відомо, восени 2022 року у своєму виступі на саміті G20 президент Володимир Зеленський представив мирний план із 10 пунктів, що охоплює низку питань.