Колаборантів, які наводили вогонь по школах та лікарнях засудили на 12 років

В СБУ зібрали докази щодо поплічників ворога, які коригували ракетні удари по Україні.

Співробітники СБУ зібрали докази вини ще чотирьох учасників інформаторських мереж російських спецслужб. Відомо, що злочинці збирали розвідувальну інформацію про дислокацію Сил оборони та технічний стан об’єктів енергетики у Києві та прифронтових районах Донеччини. Крім того, злочинці коригували ракетні удари по школах та лікарнях на сході України. Про це повідомляють в СБУ.

Читайте також: В Криму дефіцит ліків, бо їх забирають на потреби армії РФ — ЦНС

“Насамперед їх цікавили місця базування підрозділів українських військ на території столичного регіону, а також на Лиманському і Авдіївському напрямках. Розвідінформація потрібна була російським окупантам для підготовки та здійснення прицільних ракетних ударів по українських містах”, — йдеться у повідомленні. 

Внаслідок обстрілів за наведенням коригувальників було зафіксовано факти влучання російських ракет у будівлі соціальних об’єктів, у тому числі шкіл і лікарень на сході України.

Співробітниками СБУ було затримано ворожих поплічників у ході спецоперацій на території Київської та Донецької областей. Так, за матеріалами СБУ суд призначив їм покарання від 8 до 12 років ув’язнення.

Читайте також: Це велика помилка: Байден про призупинення участі Росії в ДСНО

Один зі злочинців виявився колаборантом, який хотів виявити та передати ворогу координати бойових позицій реактивних артилерійських систем HIMARS.

Іншого злочинця було затримано у деокупованому Лимані. Саме за його наводкою окупанти обстріляли обласну травматологічну лікарню та місцеву школу.

Було також затримано зловмисницю у Києві, яка після початку вторгнення фіксувала місця дислокації ЗСУ у столиці та надсилала відповідні локації агресору через закритий Телеграм-канал.

Затримали також й мешканця Покровська, який передавав російській спецслужбі відомості про переміщення української військової техніки.

На підставі зібраних доказів суд визнав зловмисників винними за двома статтями Кримінального кодексу України:

Читайте також: Мінус три мандати: у “Слузі народу” анонсували зменшення нардепів від ОПЗЖ

  • ч. 7 ст. 111-1 (колабораційна діяльність);
  • ч. 3 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного стану).

Нагадаємо, мешканців Херсона просять не виходити на вулицю до кінця тижня. Влада міста побоюється, що Росія може вдатися до масованого обстрілу в річницю війни.