Україна здатна повернути собі ініціативу на полі бою у 2023 році — ISW

В Інституті вивчення війни вважають, що Україна зможе повернути собі ініціативу у на фронті у 2023 році.

Україна здатна повернути собі ініціативу у 2023 році за умови достатньої й своєчасної підтримки Заходу. Про це повідомляють в Інституті вивчення війни. 

Читайте також: Генштаб озвучив втрати ворога на 21 лютого

Українські офіційні особи продовжують реагувати на заяви неназваних представників американського оборонного відомства про темпи та перспективи війни, яка наближається до річного рубежу. 

Президент України Володимир Зеленський заявив 20 лютого, що Україна продовжить захищати Бахмут, але «не за будь-яку ціну». Зеленський і міністр оборони України Олексій Резніков також підкреслили, що українські війська продовжують готуватися до контрнаступу в найближчій перспективі. 

“Рішення України захищати Бахмут є стратегічно обґрунтованим зусиллям, спрямованим на те, щоб затиснути російські сили на окремій ділянці фронту і приписати їм відповідальність”, — вважають в ISW. 

В Інституті зауважили, що Зеленський, ймовірно, пом’якшив позицію своєї адміністрації щодо Бахмута, щоб зробити обмежену риторичну поступку офіційним особам США. 

Читайте також: РФ продовжує примусову паспортизацію на Донеччині

Член Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський заявив 19 лютого, що Росія має «всі боєздатні підрозділи на лінії зіткнення в Луганській і Донецькій областях, а також частково в Запорізькій області», підтвердивши оцінку, що Росія не має великих незалучених боєздатних резервів, які можуть бути розгорнуті та змінити хід операцій. 

Ці українські заяви узгоджуються з оцінкою ISW, що Україна здатна повернути собі ініціативу у 2023 році за умови достатньої та своєчасної підтримки Заходу.

Читайте також: РФ обстріляла чотири громади Сумщини

Нагадаємо, у британській розвідці проаналізували втрати цивільних у війні РФ проти України. Росіяни не обирають цілі під час обстрілу й вбивають ще більше мирного населення.