В ОП назвали 6 складових для звільнення українських територій

Україна потрібно 6 складових для деокупації власних територій та захисту.

Україні потрібне конкретне озброєння для того, щоб знищити боєздатність Росії й прискорила темпи звільнення територій. Про це заявив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк у Telegram

Він пояснив, що якщо метою Росії є накопичення ресурсів та перехоплення ініціативи, заморозивши війну та залишитися на окупованих територіях, то Україна має на меті знищення ресурсу російської боєздатності, а також зламати оборону на окупованих територіях і різко наростити темп деокупації. 

Подоляк пояснив, що саме для цього Україні потрібні конкретні інструменти.

1. Системи протиракетної оборони для закриття українського неба, захисту людей, критичної інфраструктури та транспортної логістики. Саме для цього потрібні та винищувачі (ті ж F16), щоб ефективно знищувати балістичні та гіперзвукові ракети.

2. Багато снарядів важких калібрів, як 155 мм, 152/122 мм. Саме ці снаряди потрібні для знищення великих обсягів російських мобілізованих і для недопущення прямих контактних бойових зіткнень.

3. Далекобійні ракети 150 км і вище. Вони необхідні для ефективного відпрацювання місць накопичення російських резервів, до/знищення великих тактичних і стратегічних складів, руйнування тилової логістики. Такі ракети дозволять скоротити боєздатність армії РФ та подовжити/ускладнити їх логістику.

Читайте також: У ЗСУ оцінили загрозу наступу Росії з півночі та показали навчання з оборони

4. Безпілотна авіація, а саме ударні, розвідувальні, інші дрони. Вони необхідні для контролю простору, а також підвищення точності знищення живої сили та техніки. Постійна напруга на всій лінії фронту. І ефективні точкові удари, які створюють дисбаланси на конкретних ділянках.

5. Важкі танки й бронетранспортери. Вони потрібні для пролому фортифікаційної оборони росіян на окупованих територіях, максимально швидкого просування на великих траєкторіях. Це дозволить мінімізувати втрати й нарощувати темпи деокупації територій.

6. Штурмова авіація (разом із фронтовими мобільними елементами ПРО/ЗРК). Необхідна для ефективного прикриття наступаючих частин. Вогневі удари авіації, по суті, прорубують “просіки” в оборонних лавах ворога і тим самим, знову ж таки, мінімізують наші втрати.

Читайте також: РФ обстріляла понад 25 прикордонних міст та сіл на Харківщині

“Уся перерахована номенклатура зброї вкрай важлива саме на цьому етапі. У цілком конкретних – математично обумовлених – обсягах. Партнери абсолютно точно знають всю логіку та математику цього етапу”, — написав він. 

Нагадаємо, в ISW повідомили, що Україна здатна повернути собі ініціативу на полі бою у 2023 році. В Інституті вивчення війни вважають, що Україна зможе повернути собі ініціативу у на фронті у 2023 році.