СБУ викрили шахраїв, які вкрали 100 млн з рахунків маріупольців

Шахраї зв’язувалися з фінустановами України від імені справжніх власників рахунків та переказували кошти на користь РФ.

Співробітники СБУ припинили масштабну шахрайську схему, яка “грабувала” українські банки. Шахраї працювали в інтересах Росії та намагалися перевести 100 млн грн на користь країни-агресора. Про це повідомляють в СБУ.

Читайте також: Резніков розповів, кого звільнив та призначив на посади у Міноборони: імена

Повідомляється, що до злочинної організації причетне й угрупування з окупованого Донецька, яке координували спецслужби РФ. 

“Відомо, що зловмисники звертались до українських банків телефоном нібито від імені власників рахунків і отримували доступ до онлайн-банкінгу. Для проходження “ідентифікації” використовували клієнтські бази захоплених філій у Маріуполі та спецобладнання для зміни маршрутизації дзвінків. Це були персональні дані майже 4 тисяч місцевих жителів, у тому числі тих, які загинули або були примусово вивезені до рф і мали заощадження у фінустановах на підконтрольній Україні території”, — йдеться у повідомленні. 

Для прикриття злочинної схеми, шахраї переказували гроші у криптовалюту. 

В Службі безпеки повідомляють, що для масового “обдзвону” українських банків шахраї мали кол-центр у Донецьку, співробітники якого через Інтернет та спецобладнання на неокупованій території України зв’язувались з відповідними установами нібито від імені справжніх власників рахунків.

Читайте також: У Херсонській області відновили залізничні колії після обстрілу

У результаті слідчо-оперативних дій СБУ виявила і заблокувала банківські рахунки та криптогаманці учасників злочинного угруповання.

Під час обшуків у 8 областях нашої держави вилучено комп’ютерне обладнання, яке забезпечувало проведення оборудок. Крім того, накладено арешт на кошти, здобуті злочинним шляхом, на загальну суму майже 65 млн грн.

У межах кримінального провадження тривають комплексні заходи для притягнення до відповідальності всіх організаторів схеми.

Читайте також: Дев’ятий Рамштайн: глава Пентагону зустрівся з Резніковим

Нагадаємо, ФРН відновить виробництво боєприпасів для Gepard, переданих Україні. Німеччина відновлює виробництво боєприпасів Gepard у Rheinmetall, повідомив Борис Пісторіус.