Міністр оборони ФРН попросив для Бундесверу додатково 10 млрд. євро

Причин для додаткових потреб Бундесверу багато — наприклад, війська вимагають більше грошей для поповнення порожніх складів боєприпасів.

 

Міністр оборони Німеччини Борис Пістопіус стверджує, що без збільшення бюджету на 10 млрд євро модернізація Бундесверу неможлива. Поки що невідомо, чи отримає відомство ці кошти. Про це повідомляє Spiegel.

 

Відомо, що чиновники Міноборони під час перших переговорів із фінансовим відомством щодо бюджету стверджували, що без цього збільшення модернізація Бундесверу, обіцяна канцлером Олафом Шольцом, була б неможливою.

 

Додається, що причин для додаткових потреб Бундесверу є багато. Наприклад, війська вимагають більше грошей на поповнення порожніх складів боєприпасів. У спеціальному фонді для збройних сил, який має 100 мільярдів євро, на це майже не передбачено коштів.

 

Крім того, планувальники Пісторіуса побоюються, що підвищення зарплат у державному секторі зменшить можливості для інвестицій в оперативну готовність Бундесверу.

 

Ще одним аргументом є вимоги НАТО. Нині Німеччина навіть не наблизилася до досягнення 2% ВВП на оборону, як вимагає Альянс. Нині Німеччина витрачає близько 1,6 відсотка. Видання зазначає, що єдиний спосіб подолати 2-відсотковий бар’єр – це значно збільшити річний бюджет.

 

Однак поки що невідомо, чи отримає Пісторіус додаткові кошти. Міністерство фінансів наполягає на тому, щоб спочатку були витрачені кошти із спеціального фонду у розмірі 100 мільярдів євро.

 

Днями глава німецького міноборони Борис Пісторіус побував із візитом у Варшаві та анонсував саміт країн, які складають «танкову коаліцію» та передадуть танки Leopard Україні.