Лубінець вимагає від РФ розслідування смерті Ширінга та Гафарова

Росія має провести ефективне та неупереджене розслідування обставин смерті політв’язнів.

 

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до російської колеги Тетяни Москалькової з вимогою надати офіційну інформацію про смерть громадян України Костянтина Ширінга та Джеміля Гафарова та її причини. Про це він написав у Telegram.

 

«Світ повинен знати про системне порушення Російською Федерацією прав людини, Женевських конвенцій та інших норм міжнародного права. Відповідно до Конвенції про захист цивільного населення під час війни забороняється застосування будь-яких заходів, які можуть спричинити фізичні страждання або призвести до знищення осіб, які перебувають під захистом та перебувають під їхньою владою», — написав він.

 

Лубінець заявив, що Росія має провести ефективне та неупереджене розслідування обставин смерті політв’язнів Ширінга та Гафарова. А також повідомити про результати уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

 

 

 

«Антигуманне поводження з незаконно ув’язненими Росією громадянами України, ненадання належної медичної допомоги є порушенням основоположних прав людини, норм міжнародного права та прирівнюється до тортур», — написав Лубінець.

 

Він також заявив, що в Україні готують листа Комітету ООН проти тортур.

 

«Росія ще раз показує, що для неї права людини – порожній звук!» – додав омбудсмен.