Мінприроди назвало збитки довкіллю України через війну

Державна екоінспекція України зафіксувала вже понад 2 300 випадків збитків, завданих навколишньому середовищу України.

 

Сума збитків України у розрізі земельних і водних ресурсів та атмосферного повітря становить близько 2 трлн гривень. Про це повідомили на брифінгу представників Міністерства захисту навколишнього середовища та природних ресурсів у медіацентрі Україна – Укрінформ.

 

Як повідомив під час брифінгу начальник відділу екологічного контролю Управління екологічного контролю та методології Мінприроди Олександр Ставнійчук, Державна екологічна інспекція України зафіксувала вже понад 2 300 випадків збитків, завданих довкіллю України.

 

«Загальна сума забруднення та засмічення земель становить понад 845 млрд гривень, забруднення атмосферного повітря — 998 млрд гривень, сума завданих збитків водним об’єктам — 56 млрд гривень. Тобто, загальна сума збитків за земельними, водними ресурсами та атмосферним повітрям на сьогодні — близько 1 900 млрд гривень», — наголосив Ставнійчук.

 

Експерт додав, що в результаті повномасштабного вторгнення окуповано території 514 об’єктів природно-заповідного фонду, серед яких 10 національних природних парків, вісім заповідників, два біосферні заповідники. Усього з 24 лютого збитків зазнали території 900 об’єктів природно-заповідного фонду, площею 1,2 млн. га.

 

«Під загрозою збереження опинилися близько 600 видів тварин, близько 750 видів рослин і грибів, які занесені до Червоної книги України. Відбувається катастрофічна загибель чорноморських дельфінів. Під загрозою опинилися всі 20 видів кажанів, зареєстрованих у фауні України та занесених до Червоної книги України, понад 120 видів водно-болотних птахів фауни України, які є об’єктом захисту Угоди про збереження афро-євразійських водно-болотних птахів”, – повідомив представник міністерства.

 

Також, за даними експерта, під окупацією та в зоні бойових дій перебувають 538 тисяч гектарів лісів. Водогосподарська інфраструктура теж постраждала: пошкоджено греблі, насосні станції та інші гідротехнічні споруди – лише понад 500 об’єктів.

 

Крім того, як повідомив виконавчий директор WWF-Україна Богдан Віхор, екосистема України, яка на третину пошкоджена, безпосередньо впливає на клімат Європи, і ситуація може значно погіршитися.

 

 

Держекоінспекція України оголосила суму збитків, заподіяних земельним ресурсам України російською агресією. Йдеться майже про 500 млрд гривень.