Контракти з Росатомом підписали 650 співробітників ЗАЕС — Енергоатом

На ЗАЕС дуже складна ситуація із персоналом. На станцію проходять приблизно 2,4-3 тисячі людей. До окупації на ній працювало понад 11 тисяч.

Відомо про 650 випадків підписання працівниками окупованої РФ Запорізької АЕС контрактів із так званою Експлуатуючою організацією ЗАЕС концерну Росатом. Про це повідомляє президент компанії Петро Котін на брифінгу на Південноукраїнській АЕС.

Читайте також: Данілов спрогнозував, коли росіяни можуть зробити свій останній ривок

«Нам відомо про 650 працівників ЗАЕС, які підписали контракти з фейковою організацією з експлуатації станції. Більшість із них – це робочий персонал, який отримував найнижчу зарплату. Але також є випадки зради керівного персоналу, від позиції якого фактично залежало, чи вийде що- то у Росатому. Наприклад, людина, яка виконує обов’язки головного інженера, зрадила Україну і продовжує там нелегітимно виконувати обов’язки керівника станції», — зазначив він.

Котін заявив, що на ЗАЕС дуже складна ситуація із персоналом.

«Немало більше шести тисяч працівників ЗАЕС перебувають в Енергодарі. Не всі працюють на станції, багато хто залишається по своїх будинках. На станцію проходять приблизно 2,4-3 тисячі людей. До окупації на ній працювало понад 11 тисяч», — розповів Котін.

За його інформацією, окупанти не можуть замінити український персонал на своїх людей, тому змушені залишати його на роботі, незважаючи на відмови переходити на роботу в Росатом.

«Ситуація у рашистів теж важка. Вони не можуть запустити станцію. Не можуть її нормально експлуатувати, тому що для цього потрібен персонал, навчений для роботи на тому обладнанні, яке встановлене на ЗАЕС. Вони намагаються підвезти свій персонал, але він нелегітимний, він не може виконувати ті функції, які виконує український персонал. Він же відмовляється підписувати контракти, але вони змушені залишати його на роботі», — заявив Котін.

Раніше Зеленський заявив, що РФ намагається перехопити ініціативу. Президент України вважає, що характер бойових дій на фронті потребує нових рішень з оборонного постачання.