Через теплу зиму у Європі Путін втратив свій головний “козир” у війні — CNN

Через теплу зиму, Європа не така залежна від російського газу, як це очікував Путін.

З початку повномасштабного вторгнення Росії до України, європейські уряди почали турбуватися щодо перекриття Москвою газу. Адже саме газ у холодну зиму був козирем у руках президента Росії Володимира Путіна, адже національні лідери, відчуваючи внутрішній тиск, могли агітувати за пом’якшення санкцій або укладення миру на вигідних для Москви умовах. Про це повідомляють в CNN

Читайте також: Бійці ЗСУ прибули до США на навчання з ППО Patriot — ЗМІ

“У цьому випадку Росія намагалася використати зиму для посилення потужності іншого інструменту в її арсеналі: енергетичної зброї. Росія розраховувала, що зимові морози приведуть Європу до тями й переконають громадськість по всьому континенту в тому, що підтримка України не варта того, щоб завдавати шкоди їхнім гаманцям”, — повідомляє Кейр Джайлз, старший науковий співробітник аналітичного центру Chatham House.

Проте погода виявилася на боці Європи. Зараз Західна і Центральна Європа насолоджується м’якшою зимою, ніж очікувалося, що, разом зі скоординованими зусиллями зі скорочення споживання газу, вибило з рук Путіна один з найбільших козирів у переговорах.

Водночас з наближенням 2023 року у європейських урядів з’явилася можливість підготуватись і зменшити залежність від російського газу до наступної зими. Це може зіграти вирішальну роль у збереженні єдиного фронту Заходу в умовах затягування війни.

Читайте також: Білорусь та Росія розпочали спільні авіаційні навчання — Міноборони

Нагадаємо, прем’єр Саксонії висловився за ремонт Північного потоку. Міхаель Кречмер вважає, що Північний потік потрібно відремонтувати. «Питання про російський газ не стоїть, поки йде війна», — додав він.