Загроза наступу з Білорусі зберігатиметься поточного року — Генштаб

Потенційна загроза наступу з Білорусі буде зберігатися протягом року.

Потенційна загроза наступу з території Білорусі буде зберігатися протягом поточного року. Зараз територію РБ використовують для спільних навчань з російськими військами. Про це повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов під час брифінгу.

Читайте також: Через дефіцит боєприпасів Росія не здатна вести наступальні операції — ISW

В цьому у році на території Білорусі заплановано проведення спільного оперативного навчання ЗС РФ та ЗС РБ під назвою “Щит союза-2023”. Водночас “Центр-2023” заплановано провести маневри ЗС Росії та Білорусі “Запад-2023”.

Він додав, що особливістю даних заходів є те, що в обох випадках на території Білорусі буде розгорнуто російське угруповання військ, яке може бути використане для відповідних дій.

“Виходячи з зазначеного, протягом поточного року потенційна загроза наступу ЗС РФ з території Білорусі буде зберігатися. На даний час заходів з формування противником ударного угруповання для відновлення наступальних дій з території Білорусі не спостерігається”, — сказав Громов.

Він зауважив, що противник активізував залізничне перевезення вздовж державного кордону України, тривають дії щодо відновлення боєздатності підрозділів агресора. Крім того, продовжується переміщення з території РБ підрозділів ЗС РФ, які з жовтня 2022 року проводили бойове злагодження на білоруських полігонах. 

Читайте також: Данілов про річницю війни: Росія піде ва-банк

Громов додав, що заслуговує на увагу те, що до 1 квітня у Білорусі продовжено дію обмеження до польотів усіх типів цивільних повітряних суден, у тому числі БПЛА.

Нагадаємо, у СтратКомі повідомили, що РФ вивела в Чорне море три ракетні підводні човни. До складу групи, що залишила Новоросійськ, також увійшов великий десантний корабель Петро Моргунов.