Шукають цапів-відбувайлів. Значення удару по Макіївці

Руйнівний удар ЗСУ по базі дислокації російських військових у Макіївці – один із прикладів серйозних військових невдач РФ.

 

Удар ЗСУ щодо розташування російських окупантів у Макіївці Донецької області активно обговорюють у всьому світі. Зрозуміло, що це одна з найбільших одночасних втрат окупантів за весь час війни. Але такі успішні дії українських захисників можуть призвести і до більш глобальних наслідків.

 

Ганьба диктатора

 

Ганьба для російського диктатора Володимира Путіна, так удар по Макіївці називає The New York Times. Російські блогери-пропагандисти та деякі чиновники країни-агресора звинувачують у провалі російських військових, які допустили розміщення військ в одному місці в межах досяжності української артилерії та поряд із складом боєприпасів, а також «дозволили їм використовувати стільникові телефони, сигнал яких можуть використовувати українці», йдеться у матеріалі видання. Лідер прокремлівської партії Справедлива Росія у держдумі РФ Сергій Миронов закликав притягнути до кримінальної відповідальності всіх винних, «будь вони в погонах чи без».

 

Руйнівний удар ЗСУ по базі дислокації російських військових у Макіївці — один із прикладів серйозних військових невдач, які й надалі ускладнюватимуть спроби Володимира Путіна умиротворити російську провоєнну спільноту та зберегти домінуючий наратив Кремля у внутрішньому інформаційному просторі, вважають аналітики ISW.

 

Вони констатують, що інцидент у Макіївці спровокував різку критику на адресу російського військового керівництва — як через факт удару, так і через розпливчасте визнання втрат з боку Міноборони РФ. Відомство, ймовірно, намагається перекласти провину за нездатність забезпечити безпеку своїм військовим на маріонеток «ДНР» та самих мобілізованих.

 

«Нездатність Путіна відповісти на критику та виправити недоліки російської військової кампанії може підірвати довіру до нього як до активного лідера воєнного часу», — зазначають фахівці Інституту вивчення війни.

 

Масштаби не зрозумілі

 

Розбір завалів ПТУ у Макіївці триває. Самарський губернатор Дмитро Азаров підтвердив, що під час обстрілу ПТУ у Макіївці загинули мобілізовані із Самарської області. Влада пообіцяла надати відомості про поранених у вівторок, у відкритому доступі цих даних немає. Тим часом в області вже розпочалися заходи на згадку про загиблих військовослужбовців, а в групі мобілізованих самарських оголосили терміновий збір речей для мобілізованих, які вижили під час удару.

 

«Знаю тільки, що багатьох розірвало на частини настільки, що від тіл практично нічого не залишилося. Знаю, що буквально мізки з черевиків знімали», — каже дружина одного з мобілізованих. Дружина іншого мобілізованого повідомила, що поранених доправили до шпиталю до Ростовської області. «Мені чоловік написав просто кілька слів, що живий і здоровий. Дзвонили ще хлопці, голі ходять там. У ляпасах, хто вижив. Нічого немає: ні речей, ні ліків, ні грошей, не їжі… Жах просто», — розповіла вона.