Польща заблокувала 18 млрд євро допомоги Україні – ЗМІ

Допомога Україні опинилася заручником внутрішньоєвропейських суперечок щодо податкової реформи

Польща відмовилася підтримати пакетну угоду ЄС про надання 18 млрд євро допомоги для України та допомоги ЄС для Угорщини. Про це пише Politico з посиланням на чотирьох дипломатів ЄС.

Читайте також: ЗСУ захопили в полон «мисливця на поляків»

Країни ЄС у середу ввечері мали ухвалити пакетом чотири документи – про фінансову допомогу Україні, план видатків Угорщини в рамках фонду відновлення ЄС після пандемії, рішення про заморожування 6,3 млрд євро для Будапешта та рішення про податкову реформу ЄС.

Планувалося, що пакет схвалять у середу ввечері, але польський прем’єр Матеуш Моравецький відмовився піти на поступки.

Зазначається, що Польща незадоволена четвертим документом пакету – про єдині для ЄС мінімальні ставки корпоративного податку. Варшава місяцями блокувала це рішення, але останнім часом, здавалося, пішла на поступки. Але тепер поляки знову дали задній хід.

Читайте також: У Польщі розпочалися навчання для українських медиків

За словами дипломатів, у четвер це питання обговорять на зустрічі лідерів ЄС у Брюсселі. Крайній термін ухвалення пакета з допомогою для України продовжено до четверга, але точних строків не називають.

Раніше було досягнуто компромісної домовленості, що всі чотири документи ухвалюватимуть лише пакетом, а не окремо, хоча вони й не мають прямого зв’язку між собою.

Нагадаємо, у Польщі сказали, які гарантії отримає РФ від НАТО. Раніше Макрон запропонував дати Росії гарантії безпеки після війни.

Підпишись на наш Telegram-канал, якщо хочеш першим дізнаватися про головні новини.