У ФРН повідомили, скільки людей мали намір брати участь у держперевороті

Лідером однієї з організацій «Рейхсбюргер» є маловідомий дворянин з Гессена і колишній депутат парламенту принц Генріх Рейсс.

За даними МВС Німеччини, кількість учасників політичних груп, які можуть бути причетні до планування державного заколоту в країні, сягає 23 тисяч осіб. Їх не можна назвати єдиним рухом, і не всі вони можуть вважатися екстремістськими. Про це у вівторок, 13 грудня, заявило міністерство внутрішніх справ ФРН.

 

«Між «Громадянами Рейху» (Reichsbürger) і «Самоуправлінням» (Selbstverwalter), а також усередині самих цих груп існують ідейні та інші розбіжності, їх члени часто керуються теоріями змови, які суперечать один одному. У результаті до правого екстремізму можна віднести частину їх прихильників», — йдеться у повідомленні міністерства.

 

Проте, як зазначають у МВС, чисельність цих рухів все одно значна — 23 тисячі осіб.

 

«Близько 1250 з них належать до правоекстремістських фракцій. До застосування насильства як способу досягнення мети віддані приблизно 2100 осіб. При цьому у 500 осіб знайшли легально куплену зброю», — йдеться на сайті відомства.

 

Силовики вважають, що влада повинна «дуже серйозно сприймати загрозу, яку становлять ці люди», оскільки вони, «заперечують існування сучасної Німеччини як держави, у тому числі її правової системи».

 

«Угруповання «Рейхсбюргер» планувало, як стверджує контррозвідка, створити 286 озброєних груп, які мали «відповідати за внутрішню безпеку» по всій країні та проводити «зачистки», не зупиняючись навіть перед убивством», — йдеться у повідомленні МВС країни.

 

У свою чергу німецьке видання Bild пише, що «Рейхсбюргер» може бути тісно пов’язана з Росією.

 

«Глава угруповання 71-річний принц Генріх Рейсс із Гессена у червні минулого року відсвяткував Національний день Росії в генеральному консульстві президента РФ Володимира Путіна в Лейпцигу. Крім того, його дівчина є громадянкою Росії», — пише видання.

 

Директор з досліджень чеського «Центру європейських цінностей безпекової політики» Якуб Янда, якого також згадує Bild, заявив, що РФ протягом довгих років використовує свої спецслужби, щоб встановлювати зв’язки з рухами проти чинної влади на Заході. Деякі з них — опозиційні партії, інші — відверті супротивники конституційного ладу.

 

За словами експерта, будь-які порушення та ослаблення західних демократій вигідні Росії.

 

Нагадаємо, у Німеччині 7 листопада, пройшла одна з найбільших спецоперацій у масштабах країни. Три тисячі поліцейських провели обшуки у більш ніж 130 квартирах, офісах та складських приміщеннях. В результаті заарештовано 25 осіб, висунуту їм підозру — підготовка до держперевороту в Німеччині, ще є 27 підозрюваних. 

Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet