Німеччина більше не повернеться до Північного потоку – посол

Німці більше не мають наміру повертатися у російський газовий зашморг

Німеччина не планує повертатися до закупівлі газу з Росії за маршрутом «Північного потоку». Європа загалом прагне позбутися необхідності купувати російські енергоресурси. Про це заявила посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен у інтерв’ю «Kyiv not Kiev».

Читайте також: В Україні можливий повний блекаут — Кулеба

Вона зауважила, що після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Німеччина пішла на радикальне скорочення закупівель російського газу.

«Наша залежність від російського газу зменшилася з більш ніж 50% до 9% або близько того. Це те маленьке, що все ще проходить через українську ГТС. «Північний потік-2» був закритий, «Північний потік-1″ був закінчений Росією, яка давила на нас», – сказала посол.

Фельдгузен вважає, що Німеччина досить успішно впоралася з такими радикальними змінами, зумівши уникнути відключень електроенергії та опалення.

Читайте також: У ФРН задумалися про будівництво нових бомбосховищ

«Ще ми побудували два LNG-термінали в рекордно короткі терміни. Якби не війна Росії проти України, ми ніколи б не перейшли так швидко на інші джерела», — сказала посол.

Вона зазначила, що решта Європи також має намір позбутися російської енергетичної залежності.

Нагадаємо, в Україні зберігається значний дефіцит потужності в енергосистемі. Відновлення після атак РФ ускладнюють масштаб пошкоджень та погані погодні умови.

Підпишись на наш Telegram-канал, якщо хочеш першим дізнаватися про головні новини.