Україні необхідно адаптуватися до законодавства Євросоюзу — Крупчан

У Національній академії правових наук вважають, що Україні варто перекладати європейські норми та директиви на національний ґрунт.

Питання адаптації України до законодавства Євросоюзу постало ще більше на фоні набуття країною статусу кандидата на членство в ЄС. Так вважає директор інституту, академік Національної академії правових наук Олександр Крупчан в інтерв’ю для КП в Украине.

Читайте також: Київ просить колишні республіки СРСР допомогти з енергообладнанням

Крупчан наголосив, що при Інституті діє лабораторія адаптації законодавства України до законодавства Євросоюзу, яка знаходиться у Хмельницькому. 

“Я не кажу про копіювання, але якщо ми будемо європейські норми та директиви перекладати на національний ґрунт, то це краще, ніж вигадувати щось нове. Адаптація, гармонізація законодавства вже більше 25 років є невід’ємною складовою реалізації стратегії європейської інтеграції України. Наша держава бере на себе відповідні міжнародно-правові зобов’язання, які у 90-х роках було закріплено в Угоді про партнерство і співробітництво, нині – в Угоді про асоціацію”, — зазначив Крупчан. 

Він додав, що системний підхід не має обмежуватися виключно актами Європейського Союзу у процесі удосконалення вітчизняного законодавства, адже науково обґрунтовані законодавчі механізми є дієвими  на практиці у державах, які не є мають членства в ЄС. 

Академік вважає, що Україні варто вчитися у Європи, насамперед хазяйнувати. Він зазначив, що в Інституті законодавства при Національній академії правових наук свого часу вивчали це питання. 

Читайте також: Блінкен оцінив підтримку України в обох партіях Конгресу

“Це видання «Право світової організації торгівлі» — англо-російсько-український глосарій. Тут директиви, стандарти, пояснення, нормативні акти Євросоюзу. Визначені терміни світової організації торгівлі. Цей глосарій дає ґрунтовні роз’яснення змісту понять, термінів та абревіатур, які використовуються у рамках світової торговельної процедури. Видання містить тексти основних установчих актів СОТ та ключових документів, які визначають статус України у цій організації”, — відповів Крупчан. 

Для довідки. Олександр Крупчан — народився 15 листопада 1947 року у Києві. Доктор юридичних наук, автор понад 300 наукових робіт. У 1989 році отримав звання доцента присвоєно, а у 2014 — професора. Заслужений юрист України, повний кавалер ордена «За заслуги». У 2018 році отримав почесне звання «Видатний юрист України». 

Нагадаємо, у РНБО назвали терміни звільнення Донбасу та Криму. Окуповані Донецьк, Луганськ та Севастополь будуть звільнені українськими військовими навесні наступного року.