У ПЦУ пояснили реєстрацію монастиря Києво-Печерської Лаври

Наразі йдеться лише про перший, але суттєвий крок, який, втім, не змінює майновий статус Лаври.

Реєстрація монастиря ПЦУ Києво-Печерська Лавра не змінює статусу майнового комплексу Лаври. Відповідне роз’яснення речник Священного Синоду ПЦУ архієрей Євстратій Зоря оприлюднив у Facebook.

 

Він нагадав, що згідно із законодавством України, релігійні організації для набуття статусу юридичної особи та пов’язаних з нею майнових прав мають бути зареєстровані. Тобто мають отримати реєстрацію свого статуту та бути внесеними до Єдиного державного реєстру юридичних осіб.

 

«Беручи до уваги величезний суспільний і церковний запит щодо розв’язання питання монопольного користування святинями Лаври лише Московським патріархатом, Священний Синод ПЦУ в травні вирішив утворити окрему релігійну організацію — чоловічий монастир з назвою Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра у складі ПЦУ, який би мав статус юридичної особи та мав би право звертатися про надання храму для богослужінь та приміщень для монастирської праці і набути такі майнові права», — написав архієпископ.

 

Він пояснив, що реєстрація статуту монастиря, що відбулася, сама по собі не породжує змін у статусі майнового комплексу Лаври — цей комплекс був і є державною власністю. Частиною комплексу (Верхня Лавра) користується заповідник та інші державні структури, частина передана у використання монастирю московського патріархату та Київської митрополії московського патріархату в Україні, а також її навчальному закладу.

 

Владика Євстратій наголосив, що комплексне рішення щодо подальшої долі користування комплексом Києво-Печерської Лаври, очевидно, прийматиметься після того, як на виконання рішення РНБО буде проведено дослідження — яке майно та на яких підставах передано у користування структурам московського патріархату.

 

«Нинішня юридична адреса монастиря КПЛ ПЦУ є (вірю — тимчасово) тією самою, що і Феодосіївського монастиря ПЦУ навпроти Лаври», — написав архієрей.

 

Він також підкреслив, що наразі йдеться лише про перший, але суттєвий крок — реєстрацію юридичної особи монастиря, який є складовою ПЦУ.

 

Новини от Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet