РФ планувала захопити Україну за 10 днів – британські аналітики

Після захоплення країни Кремль планував анексувати щонайменше частину України вже до серпня

Початковий план Росії щодо вторгнення в Україну передбачав захоплення країни за 10 днів. Однак через неготовність росіян та надмірну таємність цей план провалився. Таких висновків дійшли аналітики британського Королівського інституту об’єднаних сил

Читайте також: Чи вступить Білорусь у війну проти України: аналіз ISW

У доповіді, яка була складена за участю колишнього радника міністра оборони України Олександра Данилюка та колишнього командувача Десантно-штурмових військ України Михайла Забродського, стверджується, що на військові дії РФ відводила лише 10 днів. Усі політичні питання, пов’язані з окупацією та анексією України, передбачалося закінчити до серпня.

“Російський план припускав, що така швидкість та використання обманних дій утримають українські війська від стягування до Києва, що може сприяти швидкому захопленню столиці. План обману росіян значною мірою вдався, і росіяни досягли співвідношення сил 12:1 переважно на північ від Києва”, – йдеться у доповіді.

Читайте також: Росія готувалася до «чисток» в Україні — RUSI

Однак на практиці російські війська виявилися непідготовленими на тактичному рівні до ефективного виконання свого плану. При цьому більшість російських командирів до останнього моменту не знали про плани наступати на Київ.

У результаті, хоча росіянам вдалося отримати певну перевагу за рахунок ефекту раптовості, на тактичному рівні ЗСУ краще розуміли, як їм слід діяти.

Нагадаємо, британська розвідка вважає, що армія РФ не може відновити наступальні операції через проблеми з логістичними зв’язками та брак боєприпасів.

Підпишись на наш Telegram-канал, якщо хочеш першим дізнаватися про головні новини.