Молдова стала побічною жертвою вторгнення РФ в Україну — ЗМІ

Крім напливу українських біженців, маленька країна зіткнулася з великими проблемами в енергетиці

Молдова виявилася побічною жертвою повномасштабного російського вторгнення в Україну. Про це пише Sky News з посиланням на наукового співробітника Центру досліджень Східної Європи Діоніса Ченуша.

Читайте також: Частина Молдови без світла через удар РФ по Україні

Він зазначив, що масовані удари росіян по українській енергетичній інфраструктурі прямо позначаються і на Молдові, яка до цього вторгнення отримувала з України близько 30% електроенергії, що використовується в країні. Ще частину електрики країна одержує з території окупованого Росією Придністров’я.

Крім того, користуючись вразливим становищем Молдови у сфері енергетики, Москва скоротила на третину обсяги постачання газу до країни. Це було зроблено під приводом проблем при транспортуванні газу через територію України.

Читайте також: Російська ракета впала у Молдові

«Росія використовує енергетичний сектор для тиску на молдавську владу, яка стикається з серйозними дилемами через подвійну залежність від російського газу і електроенергії, що постачається з Придністров’я», — розповів Ченуша.

Нагадаємо, в Міненерго назвали відповідальних за справедливі графіки відключень світла. Кількість скарг про недотримання графіків відключення світла минулого тижня зросла вдвічі.

Підпишись на наш Telegram-канал, якщо хочеш першим дізнаватися про головні новини.