РФ використовує незаряджені ракети-пустушки — Генштаб

Військові розповіли, чому РФ почала стріляти ракетами без бойової частини

У ході масованого ракетного обстрілу російська армія почала застосовувати ракети-обманки, які не несуть бойової частини і потрібні лише для відволікання української ППО від інших ракет. Про це заявив представник Центрального військово-наукового управління Генштабу ЗСУ полковник Микола Данилюк під час брифінгу.

Читайте також: У Херсоні зникла напруга в електромережах

За його словами, після обстрілу 31 жовтня вперше було виявлено фрагменти стратегічних крилатих ракет без боєголовки з вибухівкою. Зокрема такі “пустушки” були збиті у Хмельницькій та Львівській областях.

Йдеться про старі радянські ракети Х-55.

Данилюк зазначив, що раніше росіяни використовували лише повністю заряджені ракети. Причин переходу такі “пустушки” може бути кілька. Насамперед – це виявлення та перевантаження української ППО під час ракетного нальоту.

Читайте також: Вимкнення світла: Зеленський вимагає зрозумілості

«Свідомий запуск цих ракет спрямований на проведення демонстраційних дій, відволікання на себе уваги української ППО, виснаження її. У той час як сучасні російські ракети Х-101 та 3М-14 комплекс «Калібр» прямують на об’єкти критичної інфраструктури, житлові квартали, що підвищує їхню ефективність застосування», – розповів Данилюк.

Також факт застосування «пустушок» вказує на виснаження арсеналу крилатих ракет у Росії, вважають у Генштабі.

Данилюк зазначив, що всі ракети Х-55, уламки яких вдалося знайти, були із навмисно стертими серійними номерами. Це може означати, що РФ стріляє саме тими ракетами, які Україна передала Росії у 1990-х роках.

Нагадаємо, Росія нагнітає ситуацію і може завдати удару несподівано. Військові просять населення бути готовими.

Підпишись на наш Telegram-канал, якщо хочеш першим дізнаватися про головні новини.