ЄС потрібно підвищувати стійкість перед Китаєм — Боррель

До Пекіна слід ставитися як до партнера, економічного конкурента та системного суперника, наголосив високий представник Євросоюзу.

ЄС необхідно підвищувати власну стійкість та уникати надмірної залежності, маючи такого партнера як Китай. Про це повідомив голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель, виступаючи на Індо-Тихоокеанському форумі в Брюсселі.

Читайте також: Угорщина використовує Україну як заручника у своїй грі – Кулеба

Він повідомив, що Китай з «зростаючою напористістю» знаходиться в центрі стратегічної проблематики в Індо-Тихоокеанському регіоні.

«У ці дні ми спостерігаємо наростаючу ціну його політики «нульового COVID» і стурбованість громадян Китаю з приводу (санітарної) ізоляції. З «нульовим COVID» стає все більш очевидним, що Китай змінюється, посилюється централізація влади і піднімається націоналізм», — зазначив високий представник ЄС із закордонних справ.

Він також нагадав, що нещодавно Рада ЄС на рівні глав МЗС та Європейська рада обговорювали, що все це означає для Євросоюзу.

«Ми погодилися з тим, що маємо дотримуватися нашого «потрійного підходу» до Китаю: як до партнера, економічного конкурента та системного суперника. Ми не можемо дивитися на Китай тільки з одного боку. Наші відносини з Китаєм неминуче складні. Але ми також знаємо, що співвідношення складових цього «триптиху» змінюється. Конкурентний компонент зростає і стає домінуючим», — наголосив Боррель.

Раніше Столтенберг заявив, що членство України в НАТО варто обговорити після перемоги над РФ. Києву, насамперед, необхідно зосередити сили на боротьбі з Росією, вважає генсек Альянсу.