Окупанти влаштували екологічну катастрофу на ЗАЕС – Енергоатом

Зупинка енергоблоків призвела до екологічних проблем неядерного характеру

Російські окупанти спровокували екологічну катастрофу у районі Запорізької АЕС. Внаслідок дій росіян найближчим часом загине величезна кількість риби. Про це повідомила прес-служба українського «Енергоатому».

Читайте також: Є прогрес у питанні забезпечення зони безпеки навколо ЗАЕС – МАГАТЕ

Зазначається, що спровокована окупантами зупинка енергоблоків АЕС призвела до того, що ставок-охолоджувач при станції більше не поповнюється теплою водою. В результаті температура води у ставку впала до +13 градусів.

Як пояснили в «Енергоатомі», ставок ще 25 років тому спеціально заселили двома видами риб – тепловодною терапією та азіатським сомом. Причому це зробили не просто так, а щоб риба виконувала важливу санітарну функцію – знищувала зелені водорості та забезпечувала чистоту охолоджувальних трубок конденсатора турбіни.

Читайте також: Військові РФ змушують працівників ЗАЕС укладати контракти з Росатомом

«За сприятливих умов, коли температура взимку ніколи не опускалася нижче +18 градусів, риба розмножувалася. Отже, якщо температура води в ставку-охолоджувачі не підніметься найближчим часом, на берег викине близько тисячі тонн дохлої риби», — заявили енергетики.

Нагадаємо, росіяни розпочали незаконне будівництво на території ЗАЕС. Україна просить МАГАТЕ перевірити, що саме відбувається на станції.

Підпишись на наш Telegram-канал, якщо хочеш першим дізнаватися про головні новини.