Зеленський закликав партнерів створити фінансовий “Рамштайн”

Президент України Володимир Зеленський закликав європейських партнерів створити фінансовий “Рамштайн” для підтримки України.

Сьогодні, 25 жовтня на Міжнародній експертній конференції з питань відновлення, реконструкції та модернізації України у Берліні, президент України Володимир Зеленський подякував партнерам за надану допомогу країні й зазначив, що вона має бути систематичною. На конференції він запропонував європейським партнерам створити фінансовий “Рамштайн” для підтримки спільної стабільності. 

Читайте також: Шольц озвучив своє бачення «плану Маршалла» для України

“Я вірю, що вже зараз можна ухвалити рішення про заснування фінансового “Рамштайну» для підтримки нашої спільної стабільності — за аналогією оборонного “Рамштайном””, — заявив Зеленський.

Президент додав, що потрібна координаційна платформа, яка об’єднає та спрямує зусилля для відбудови України після бойових дій.

У доповіді Зеленський розповів про розроблений Україною план відновлення. 

Читайте також: Євросоюз готує масштабне фінансування України

“Це те, що необхідно Україні для виживання. Це те що необхідно Україні для виживання, не завтра, не наступного року. Саме зараз. Вага нашого плану швидкого відновлення — 17 млрд доларів негайно. Це лікарні, школи, життєво важлива транспортна та енергетична інфраструктура. Ми маємо колосальні потреби у відбудові житла там де російські танки знищували міста. Київщина, Чернігівщина, Сумщина, Харківщина.  Вже зараз потрібно дати людям новий фундамент для життя. Але можемо ми його дати? Ми поки що не отримали жодного цента на реалізацію відбудови. Я прошу вас наблизити необхідні рішення”, — заявив він.

Нагадаємо, Володимир Зеленський запропонував досвід Кримської платформи для Абхазії та Придністров’я. Президент вважає, що інші окуповані території у світі можна звільняти через аналог Кримської платформи.