Прем’єр Ізраїлю пояснив відмову допомагати Україні зброєю

Ізраїльська влада вважає таку допомогу «переходом межі»

Пряма військова допомога Україні буде «переходом межі» для Ізраїлю. Про це заявив прем’єр-міністр Ізраїлю Яїр Лапід, коментуючи для NEWSru.co.il причини відмови допомагати Україні озброєннями.

Читайте також: Росія у відчаї шукає військові товари у КНДР – Держдеп США

Він зазначив, що у цій війні Ізраїль став на бік України, голосував в ООН за відповідні резолюції та засудив різанину у Бучі.

«Ми були першими і, якщо я не помиляюся, залишаємось єдиною країною, яка направила в Україну польовий госпіталь, ми направляли та направляємо гуманітарну допомогу Україні, ми пропонували та пропонуємо надати системи цивільного сповіщення”, – заявив Лапід.

Водночас Лапід зазначає, що його обов’язком як глави уряду є захист національних інтересів Ізраїлю, зокрема у сфері оборони.

Читайте також: США мають намір прийняти найбільший пакет допомоги Україні

«Ні американці, ні британці, які постачають озброєння Україні, не відправляли свої ВПС бомбити російські танкові колони. Усі враховують свої оборонні інтереси, і я дію так само», – заявив він.

На пряме запитання, чому Ізраїль не може передати Україні системи ППО, Лапід відповів, що це певний перехід межі.

«Перехід, який з багатьох причин мені здається неправильним. Я говорю про серію аргументів, що мають значення для нашої національної безпеки. Я не вдаватимуся до деталей, але така політика мені здається правильною», — сказав він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна надіслала Ізраїлю запит на системи ППО. Серед бажаного для України озброєння – системи Iron Beam, Barak-8, Patriot, Iron Dome, David’s Sling, Arrow Interceptor.

Підпишись на наш Telegram-канал, якщо хочеш першим дізнаватися про головні новини.