За вибухом Північних потоків стоїть РФ – Wall Street Journal

Поки що офіційно звинуватити Москву не можуть, але схиляються до такої версії

Вибухи на підводних газопроводах «Північний потік» та «Північний потік — 2» були диверсією, яку, найімовірніше, організувала Росія. Про це пише The Wall Street Journal з посиланням на попередні дані розслідування німецьких правоохоронців.

Читайте також: РФ готова постачати Європі газ по «Північному потоку-2» при умові — Путін

«Німецьким слідчим не вдалося остаточно пов’язати передбачуваний саботаж з яким-небудь одним учасником, але деякі німецькі офіційні особи кажуть, що вони працюють, виходячи з припущення, що за вибухами стоїть Росія», — пише видання.

Зазначається, що офіційна Москва заперечує свою причетність до диверсії та вважає себе постраждалою стороною.

Німецькі офіційні особи вважають малоймовірною версію, що вибух організували за допомогою військового підводного човна, оскільки за ними у цьому районі море ретельно стежать. Імовірнішою версією називається спуск вибухового пристрою зі звичайного корабля і подальший дистанційний підрив.

Читайте також: Швеція відмовилася пускати РФ до розслідування аварії на Nord Stream

Також німецькі чиновники звертають увагу на ту обставину, що з чотирьох ниток труби двох газопроводів уціліла лише одна – від “Північного потоку 2”. Саме його Німеччина відмовилася сертифікувати через напад РФ на Україну. У Москві вже заявили, що готові пустити газ цією трубою.

«Деякі німецькі офіційні особи кажуть, що, залишаючи відкритою одну лінію передбачуваної атаки, Росія намагається посилити тиск на німецьких політиків, щоб вони пом’якшилися і відкрили Північний потік — 2», пише видання.

Нагадаємо, раніше в Німеччині назвали причину аварії на «Північних потоках». У цілому нині проведене дослідження лише підтвердило раніше існували припущення.

Підпишись на наш Telegram-канал, якщо хочеш першим дізнаватися про головні новини.