Заговорив про Україну. Путін про перемовини та ЗСУ

Президент країни-агресора Володимир Путін уникнув прямої відповіді на питання, як він оцінює стрімкий контрнаступ української армії в Харківській області і згадав про переговори.

 

Президент Росії Володимир Путін, який розв’язав війну проти України, поїхав до Узбекистану на саміт Шанхайської організації співробітництва, де йому довелося не тільки терпіти приниження від колишніх сателітів, а й відповідати на питання про успіхи української армії.

 

Подивимося

 

«Київська влада ж оголосила про те, що вона розпочала і проводить активну контрнаступну операцію. Ну подивимося, як вона розвиватиметься, чим вона закінчиться», — сказав Путін у п’ятницю журналістам у Самарканді.

 

За його словами, Росія «досить стримано відповідає» Україні.

 

«Але до певного часу. Зовсім недавно збройні сили Росії завдали кілька чутливих ударів. Вважатимемо, що це попереджувальні удари», — сказав Путін. Попереджувальними ударами він називає бомбардування гідроспоруди Кривого Рогу?

 

Поки що Путін тільки збирається “подивитися” Україна звільнила вже 8 тисяч квадратних кілометрів території та змусила російську армію бігти, кидаючи власну техніку на полі бою.

 

Хороша міна при поганій грі

 

На думку американського Інституту вивчення війни (ISW), ще до заяви Путіна Кремль визнав військову поразку в Харківській області – і зробив це вперше з початку вторгнення в Україну у лютому 2022 року. На думку експертів, визнання поразки було частиною зусиль, спрямованих на те, щоб критика за невдачу не торкнулася особисто Путіна. ISW вважає, що об’єктом критики влада вирішила зробити військове командування.

 

Виступаючи перед журналістами, Путін демонстрував, що його не хвилює те, як розвивається військова ситуація в Україні. «План коригування не підлягає. Генеральний штаб під час операції приймає оперативні рішення, щось вважає ключовим, основною метою, а основною метою є звільнення всієї території Донбасу», — сказав він, повторивши тезу, яку російська сторона використовує з кінця березня, коли вона відмовилася від подальших спроб наступати на Київ.

 

Напевно, у Херсонській, Харківській та Запорізькій областях Путін також “звільняє Донбас”.

 

«Я звертаю увагу, ми ж воюємо не повною армією. Ми воюємо лише частиною російської армії, контрактною частиною», — виправдовується російський диктатор.

 

Про переговори

 

Путін заявив, що президент України Володимир Зеленський не бажає із ним.

 

«Перша умова (щоб зустріч відбулася) – щоб вони (Україна) погодилися. То вони ж відмовляються! Зеленський же оголосив! Публічно сказав – не знаю де, але публічно – що він не готовий і не хоче розмовляти з Росією», — сказав диктатор .

 

При цьому Путін послався на президента Туреччини, який вважає, що ця зустріч може дати позитивний результат.

 

Також президент РФ розповів, що не знайомий із пропозиціями щодо гарантій безпеки України. «Я, чесно кажучи, не знайомий із тим, що вони цього разу пропонують (проект гарантій безпеки України)», — сказав він.

 

Путін каже, що Росія нібито вела переговори щодо гарантій безпеки, існує проект стамбульської угоди. І нібито тому Росія «відвела» війська від Києва, щоб «створити умови для укладання цієї угоди».