Рада ухвалила закон, проти якого виступали антивакцинатори

Закон має запровадити презумпцію згоди на вакцинацію та на законодавчому рівні прописати обов’язковість щеплень від 11 хвороб.

Верховна Рада на пленарному засіданні у вівторок, 6 вересня, ухвалила 228 голосами «за» законопроект Про систему громадського здоров’я. Про це повідомляє Ліга.Новини.

Він передбачає надання Центру громадського здоров’я повноважень щодо реагування на біологічні загрози, а також створення мережі регіональних центрів з контролю та профілактики захворювань.

Закон має запровадити презумпцію згоди на вакцинацію та на законодавчому рівні прописати обов’язковість щеплень від 11 хвороб замість нинішніх десяти (додалася пневмококова інфекція).

Противники вакцинації проводили акції протесту через цей законопроект, а на сайті президента України було зареєстровано півтора десятка петицій проти його ухвалення, одна з яких навіть набрала потрібну кількість голосів — 25 тисяч.

Через протести статтю закону про профілактичні щеплення урізали в одну пропозицію: «Профілактичні щеплення з метою запобігання захворюванням на інфекційні хвороби проводяться відповідно до календаря профілактичних щеплень, який затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я».

Попри це міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко законом задоволений.

«Шість років дискусій, обговорень, критики, неприйняття, маніпуляцій, проплачених акцій і, нарешті, маємо ухвалений закон», — йдеться у Facebook міністра.

Він заявив, що законопроект наближає Україну до європейських стандартів, а також регулює розподіл функцій ліквідованої вісім років тому санітарно-епідеміологічної служби.

Нагадаємо, МОЗ знову планує публікувати дані про захворюваність на COVID-19 та проводити масову кампанію з вакцинації.

 

Новини от Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet