В Україні спостерігається початок осінньої хвилі ковіда

Головний санітарний лікар України розповів про ситуації з вакцинами та лікарнями.

В Україні спостерігається початок осінньої хвилі коронавірусу. Про це в інтерв’ю «Укрінформу» повідомив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Фахівець повідомив, що поступово реєструється дедалі більше хворих. Якщо минулого тижня це було 9,1 тисячі, то цього — 11,5 тисячі людей, у яких позитивний текст на ковід. Кузін зазначив, що МОЗ має приблизні розрахунки, як рухатиметься дана хвиля, тому поки вони не бачать якихось негативних прогнозів.

«Це очікувано, вже третій рік поспіль у вересні відбувається підвищення рівня захворюваності на COVID-19 і спадати він почне в березні-квітні, а може і на початку травня. Однак, я хотів би наголосити, що для нас ключовим є показник госпіталізацій. Якщо раніше ми фіксували в середньому менше 1 тис. госпіталізацій за тиждень, то за останні декілька тижнів ця цифра зростає. За позаминулий тиждень це 2,6 тис., зараз близбко 3,1 тис. пацієнтів впродовж тижня госпіталізуються з діагнозом COVID-19. Але ця кількість не є настільки критичною, щоб система охорони здоров’я не впоралася,» — заявив Ігор Кузін.

Наразі Україна не закуповує ПЛР-тести, проте, за словами Кузіна, переживати з цього приводу не варто. Єдина проблема, в якій поки що Україна безсила, – це руйнування лікарень та окупація.

«Зараз ПЛР-тестів в наявності на проведення 1,3 млн досліджень, така сама кількість в резерві. Ми очікуємо щонайменше ще дві поставки ПЛР-систем, їх нам вистачить до 1 кварталу 2023 року,» — повідомив замміністра.

Ігор Кузін радить українцям зробити бустерну вакцину, яку запровадили перед початком вторгнення. Наразі Україні вистачає вакцин для громадян, незважаючи на те, що були розірвані всі контракти з метою заощадити бюджет у воєнний час.

Раніше ми писали, що Зеленський розглянув петицію про легалізацію порно. Президент розповів про закони, які існують в Україні із цього приводу.