Що відбувається на ЗАЕС: Глава МАГАТЕ розповів про побачене

Частина місії МАГАТЕ вже виїхала з Енергодару, але частина залишиться там до кінця тижня

На Запорізькій АЕС є пошкодження, які були завдані навмисне або випадково. Про це заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Ґроссі під час короткого спілкування з журналістами.

Читайте також: Співробітник ЗАЕС про екскурсію для МАГАТЕ: Це був цирк

«Я багато побачив. Ми мали можливість обійти весь майданчик. Я входив усередину блоків, я мав можливість побачити аварійні системи, дизель-генератори, інші елементи. Також ми відвідали блокові щити керування кількох енергоблоків», – заявив Гроссі.

За словами голови МАГАТЕ, станцію та її фізичну цілісність було порушено кілька разів – можливо, навмисно. У зв’язку з цим на ЗАЕС залишаться представники організації.

Читайте також: Місія під ударами. МАГАТЕ прибула до Енергодару

«Ми збираємося бути присутніми на станції протягом тривалого часу. У нас багато роботи щодо проведення детального аналізу деяких технічних аспектів того, що ми побачили. МАГАТЕ намагається встановити певні механізми і, зокрема, забезпечити присутність наших людей там, щоб покращити ситуацію» , — заявив Гроссі.

Він уточнив, що група технічних експертів залишиться на ЗАЕС до неділі чи понеділка, аби провести більш ретельну оцінку ситуації. Потім на АЕС буде забезпечена постійна присутність представників МАГАТЕ, які даватимуть “об’єктивну нейтральну технологічно обґрунтовану оцінку того, що відбувається на станції”.

Читайте також: Гендиректор МАГАТЕ виїхав із ЗАЕС – Енергоатом

Що стосується персоналу станції, то вони, за словами Гроссі, перебувають у тяжкому емоційному та психологічному стані, але продовжують виконувати свій обов’язок.

Нагадаємо, Зеленський заявив про обман МАГАТЕ з боку РФ. Окупанти намагаються перетворити місію МАГАТЕ на безплідну екскурсію станцією. Президент висловив жаль, що на станцію не було допущено незалежних журналістів, про що було домовлено.

Підпишись на наш Telegram-канал, якщо хочеш першим дізнаватися про головні новини.