Тепер офіційно: Для нафти з РФ запровадили граничну ціну

Росія не зможе продавати нафту навіть у нейтральні країни дорожче за ціну, яку визначить Захід

Країни Великої сімки схвалили рішення щодо запровадження граничної ціни на російську нафту, яка продається на міжнародному ринку. Передбачається, що такі обмеження скоротять нафтові доходи РФ та послаблять її здатність фінансувати вторгнення в Україну. Про це пише Bloomberg з посиланням на заяву G7.

Читайте також: Ціни на нафту з РФ примусово обмежать із грудня – Financial Times

Так, країни “Групи семи” заявили, що ухвалили загальне рішення заборонити всі види послуг, пов’язаних з морським транспортуванням сирої нафти та нафтопродуктів російського походження в усьому світі. Йдеться не лише про послуги танкерів, але, наприклад, про послуги страхування таких перевезень.

«Надання таких послуг буде дозволено, тільки якщо нафта і нафтопродукти закуповуватимуться за ціною (або нижче), визначеною широкою коаліцією країн, що дотримуються та впроваджують цінову межу», — йдеться у заяві G7.

Читайте також: Казахстан вирішив експортувати нафту в обхід Росії

Зазначається, що для впровадження цих обмежень на практиці країнам Великої сімки доведеться переконати європейські країни внести відповідні поправки до шостого пакету санкцій ЄС проти Росії. Цей пакет забороняв країнам ЄС не лише купувати, а й страхувати перевезення російської нафти без будь-яких послаблень, пов’язаних із ціновою межою.

Якою буде гранична ціна на російську нафту, визначать трохи згодом на основі технічних параметрів. У G7 обіцяють публічно повідомляти, яку ціну ставитимуть на російську нафту.

Нагадаємо, раніше в Росії, очікуючи рішення про цінову межу на нафту, заявили, що просто не будуть продавати нафту в ті країни, які виконуватимуть вимогу про граничну ціну.

Підпишись на наш Telegram-канал, якщо хочеш першим дізнаватися про головні новини.