У Косові гучний скандал через зґвалтування 11-річної дівчинки

За даними поліції, дівчинку відвели в будинок і вчинили над нею сексуальне насильство. Їм загрожує до 20 років позбавлення волі.

 

У частково визнаному Косові четвертий день триває обговорення випадку зґвалтування 11-річної дівчинки п’ятьма чоловіками у столиці Приштині. Так посади втратили керівник пенітенціарної служби та керівник поліції. Про це повідомляють місцеві видання Exit та Kosovo Online.

 

Зґвалтування сталося минулої суботи, але вперше про нього повідомили у неділю. За даними поліції, дівчинку відвели в будинок і вчинили над нею сексуальне насильство зо п’ять чоловіків.

 

Пізніше поліція повідомила про затримання всіх п’ятьох підозрюваних, серед них троє неповнолітніх. Один із них, як з’ясувалося, мав дев’ять судимостей, інший – публікував у соцмережах фото і відео зі зброєю під реперську музику.

 

Із засудженням злочину виступили міністр внутрішніх справ Косова Джеляль Свечля, президент Вьоса Османі і прем’єр-міністр Альбін Курті. У відставку подали глава поліції країни Самєдин Мехметі і керівник пенітенціарної служби Альї Гаші.

 

У середу неурядові правозахисні організації влаштували акцію протесту проти насильства щодо жінок у Приштині, де кілька тисяч людей скандували «Захистіть жінок і дівчат», «Провчіть ґвалтівників» і «Винною є держава».

 

Правозахисники звернули увагу на те, що у Косові зґвалтування більш як у 70% випадків стосуються неповнолітніх. Водночас поліція стверджує, що цьогоріч, порівняно з 2021 роком, кількість випадків зґвалтувань зменшилася.

 

У Косові зґвалтування карається позбавленням волі на строк від 2 до 10 років, а якщо жертвою була неповнолітня – від 5 до 20 років.