Україна готова стати членом ЄС «за дві ночі» – Кулеба

Голова МЗС вважає, що вступ у Євросоюз – не питання багатьох років. За його словами, за бажання двох сторін – це може статися набагато раніше.

 

Україна може приєднатися до Євросоюзу не у віддаленій перспективі, а набагато раніше. Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час заходу Forum 2000 у Празі у середу, 31 серпня, повідомляє Європейська правда.

 

За його словами, Україна виконала із семи рекомендацій Єврокомісії, необхідних для початку переговорів щодо вступу у ЄС, одну. Нині держава готова швидко імплементувати решту.

 

«Повірте, ми знаємо, що на кону. Ми дуже віддані імплементації цих рекомендацій і ставимо наступне питання не про те, що далі, а коли далі. Я думаю, ми всі заслуговуємо трохи оптимізму. Тому що традиційно, коли хтось говорить про європейську інтеграцію України, природно, завжди додають таке: «Ну, на це можуть піти роки, на це може піти багато часу». А що якщо ні? Три місяці тому ніхто не вірив, що Україна стане країною-кандидатом. Ми чули ту ж історію: «Ну, це займе багато років…» Тепер ми кандидати, ми виконуємо рекомендації», – наголосив він.

 

Чиновник вважає, що за готовності двох сторін процес вступу України у ЄС може відбутися швидко.

 

«І якщо ми готові діяти швидко, ЄС має діяти так само швидко. Як ви сказали, можливо, членство у ЄС не відбудеться за ніч. Але воно може відбутися за дві ночі, а не за роки» – жартівливо резюмував він.

 

Нагадаємо, 23 червня Європейська рада надала Україні статус кандидата на вступ у Євросоюз. Це рішення одноголосно підтримали усі лідери ЄС під час саміту у Брюсселі. Очікуваний термін вступу України у Євросоюз – 2029 рік.

 

Переговори України із Євросоюзом щодо членства в ЄС можуть початися наприкінці 2023 року.