Військовий облік для жінок в Україні пропонують зробити добровільним

Верховна Рада працює над законопроектом щодо добровільної постанови жінок на військовий облік.

Міноборони розробило і передало до Верховної Ради пропозиції змін до Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” щодо добровільності постановки на військовий облік жінок. Про це повідомила заступник Міністра оборони України Ганна Маляр в Facebook.

Як повідомляє Маляр, Міноборони разом з Комітетом ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки працюють разом над законопроектом. 

Читайте також: РФ анонсувала удари по школах: Експерти пояснили причину

“Ми вже неодноразово заявляли, що постановку жінок на військовий облік встановлено законом. Тому Міноборони та Генштаб не можуть її змінити самостійно. Це повноваження Парламента. Якщо будуть прийняті зміни — Міноборони і Генштаб їх виконають”, — пояснила Ганна Маляр. 

Крім цього, вона повідомила, що на сьогоднішній день в держави немає гострої потреби суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку.

Проте вона відмітила, що в ЗСУ залишається потреба в спеціальностях та фахівцях медицини, радіотехніки і харчових технологій.

Читайте також: На ЗАЕС відключився 5- енергоблок через обстріли окупантів

“У разі прийняття змін до згаданого закону, Генштаб розробить зміни до переліку військово-облікових спеціальностей для жінок і скоротить перелік до оптимальної потреби”, — написала заступник Міністра оборони України. 

Маляр ще раз нагадала, що йдеться виключно про добровільну постановку жінок на військовий облік і додала, що з 2014 року жодна жінка примусово на фронт не потрапила — лише за її згодою.

Нагадаємо, Верещук дала пораду переселенцям. Рішення на рівні держави щодо обов’язкової евакуації було ухвалено лише для Донецької області.